Het vliegtuigwrak bij Playa Kalki

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Onze vervoermiddelen, de onderwater scooters van AlexEr ligt al enkele jaren een vliegtuigwrak bij Playa Kalki. Eerst dacht ik dat het voor het strand zou liggen, maar dat bleek niet waar te zijn. Eigenlijk niet zo onlogisch als je het koraal kent voor het strand. Daar past geen vliegtuig tussen. Het wrak is dus afgezonken op een plek tussen Playa Kalki en Playa Gepi. Een van de vorige keren dat ik hier was, ben ik de duikshop ingelopen om te vragen waar het wrak ligt en toen werd me ten sterkste ontraden om er vanaf de kust naartoe te duiken. Niet alleen is het vrij ver, maar meestal staat ook de stroming zodanig, dat je die tegen zou hebben op de terugweg. Geen ideale situatie dus. Maar de plek bleef intrigeren en vorige week ontstond het plan om het dan maar eens te proberen. Per slot van rekening gaat een Trunkdiver (en dat geldt ook voor de Duiksmurf, die zelf ook een Trunkdiver is) een uitdaging niet snel uit de weg.

Vandaag was het dan zover. Om 10 uur troffen we elkaar op de duikschool van de Trunkdivers. Dat wil zeggen Alex, Jaap en ik. Alex had gezorgd dat de accu's van de onderwaterscooters goed waren opgeladen. Want die zouden we meenemen om een reële kans van slagen te hebben. Nadat we alle spulletjes waren ingeladen, gingen we met 2 auto's op weg naar Playa Kalki.

Aangekomen bij Playa Kalki ben ik eerst gaan informeren bij Andreas, de duikinstructeur van de duikshop, hoe de stroming stond en waar het wrak precies lag. Met die informatie gingen we op pad. Er ligt een boei boven het wrak, die je vanaf het strand kunt zien liggen, dus de afstand leek overbrugbaar.

Duiken met de scooters is een aparte ervaring. Je hangt achter zo'n ding en door de richting van de scooter te veranderen ga je naar boven, naar beneden, naar links of naar rechts. Niet moeilijk, maar wel anders. Het grote voordeel is dat je sneller gaat dan wanneer je zonder hulpmiddelen duikt, maar daar staat tegenover dat je niet zo gemakkelijk stopt om even een foto te maken, je masker te klaren of je meters te controleren. En ze maken geluid.

De rompNa 19 minuten kregen we het wrak in zicht. Of beter gezegd wat er van over is. Het wrak is in erg slechte staat. De cockpit en het staartgedeelte zijn afgebroken van de romp en de romp zelf ligt ondersteboven en een van de zijwanden ontbreekt over vrijwel de hele lengte. Rondom het wrak liggen diverse restanten. Ik weet niet hoeveel schade is aangericht door Omar, maar als ik dit wrak vergelijk met de vliegtuigwrakken op Aruba, dan is dit vele malen sneller aan het vergaan. Het wrak is ook niet meer stabiel. De romp beweegt voortdurend heen en weer om de lengte-as terwijl er niet voelbaar golven zijn. De romp ligt dus erg los en is niet erg zwaar, waardoor het water er veel vat op heeft.

We hebben ongeveer 20 minuten bij het wrak rondgehangen. Toen zaten we allemaal ongeveer op de helft van de lucht, dus het werd hoog tijd om terug te gaan. De terugweg ging langzamer omdat we de stroming tegen hadden. We kwamen onderweg regelmatig grote vissen tegen, waaronder enkele zeer grote baarzen tegen. Het formaat dat je normaal alleen maar in het Seaquarium ziet.

Het koraal is erg mooi op deze plek en het diepere koraal heeft niet veel geleden onder de storm. Het is een magnifieke ervaring om met de scooter tussen de "bergen" te manoevreren. Het is een mooi landschap voor een dergelijke duik. Zeker de moeite waard om als duik op te nemen in het programma in combinatie met de verhuur van de scooters.

Toen we in de buurt van het strand kwamen na ca 25 minuten begonnen ook de scooters het einde van hun stroomvoorziening te naderen. Het is dus net te doen op een volle accu. En het feit dat we elk nog maar 20 - 25 bar in onze fles hadden betekent ook dat je dit beter niet doet zonder hulpmiddelen.

Het was weer een duik, die zeer de moeite waard was, al hoef ik het wrak niet weer te zien.
Foto's van deze duik staan in het fotoalbum onder Playa Kalki, 26 oktober 2008, vliegtuigwrak.

Hieronder een video van een trip door de romp van het vliegtuigwrak.