Een fotoduik op het wrak van de Mediator

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Panorama_Bow_Starboardside_kleinVanwege een verkoudheid had ik lange tijd geen duik kunnen maken op het wrak van de Mediator in de haven. De afgelopen weken had ik als kadewacht de verhalen van de duikers mogen aanhoren hoe goed het zicht wel was. Zaterdag 24 januari 2009 was het dan zover dat ik zelf ook weer voldoende kon klaren om het water in te gaan. Als fotograaf ga ik altijd als eerste het water in; enige tijd later volgen de andere duikers, zodat ik een voorsprong heb en het zicht nog niet verstoord is door de andere duikers.  Zo ook deze keer.

Het zicht was inderdaad goed, zeker voor het blote oog. Het aanwezige vuil in het water bestaat voornamelijk uit grote slierten en daar kijk je gemakkelijk "doorheen"; de hersenen negeren ze, tenzij je er bewust naar kijkt. Het fototoestel echter niet, dus veel van de foto's - ik heb er een kleine 100 geschoten op deze duik - vertonen hinderlijke slierten. Met nabewerking is veel te corrigeren, maar dat gaat ten koste van details in de foto. Het resultaat is altijd een compromis. Dat zal het ook altijd blijven in de haven.

Ik heb een duik gemaakt over de centrale lijn, waarbij ik steeds links en rechts een foto maakte. Dat geeft een indruk van wat er tegenover elkaar ligt aan bakboord en stuurboord. Simpel,maar toch verhelderend, omdat je visueel door het beperkte zicht niet snel een overzicht krijgt. Die foto's zijn over het algemeen niet bijzonder en ik heb ze dan ook niet opgenomen in het foto-album; ze vormen documentatie voor het in kaart brengen van het schip. Het geeft wel aan dat we binnenkort weer eens de afstandsindicaties op de centrale lijn moeten aanbrengen, want dan kunnen de verschillende waarnemingen ook gekoppeld worden aan afstanden vanaf het voorschip. Die indicaties waren er, maar om onverklaarbare redenen zijn die verdwenen.

Verder heb ik een aantal foto's gemaakt vanuit eenzelfde punt om die te kunnen combineren tot een panorama, waardoor je een foto krijgt, die veel meer van het wrak laat zien, dan je zelf in één keer kunt overzien onder water. Een voorbeeld hiervan is de eerste foto in dit artikel. Die laat een groot stuk zien van de stuurboordzijde van het schip vanaf de boeg. Duidelijk is te zien dat die kant nog redelijk intact is. Ook het dek is aan die kant nog voor een belangrijk deel aanwezig. De eerste paar meters bij de boeg over de volle breedte van het schip en daarna alleen aan stuurboordzijde. Ook is duidelijk te zien dat de zijkant aan bakboordzijde ( de andere kant van het schip) veel minder ver doorloopt.

Mediator_20090124_081_klein
De stuurboordzijde loopt door tot de breuk in het schip. Bij de briefing voorafgaande aan de duik nemen we gemakshalve aan dat die breuk het gevolg is van de aanvaring, waardoor het schip is gezonken, maar de breuk kan ook later ontstaan zijn. De zijwand van het schip is naar opzij en naar beneden uitgebogen. Vandaag heb ik er een aantal foto's van gemaakt en daaruit trek ik de conclusie dat het wrak flink ontzet is. Zo sterk dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat dit het gevolg is van de aanvaring. Mogelijk wel van de spanningen, die in het schip zijn ontstaan bij het zinken. Het lijkt erop dat het stuk achter de breuk naar voren en naar buiten is geschoven en daarbij de zijwand van het voorliggende stuk heeft losgetrokken. Wellicht dat het voorschip als eerste de bodem heeft geraakt en dat het achterschip vervolgens enigszins in het voorschip is geschoven, waarbij het schip is gebroken. Zie onderstaande foto met een aantal lijnen erop:
Mediator_20090124_081_reconstruction_klein
De doorgetrokken witte lijn geeft de bovenkant aan van de verbogen zijwand. De stippellijn geeft aan waar die lijn volgens mij had moeten zitten en de gestippeld witte pijl geeft aan tot waar de zijkant zou doorlopen als hij niet was verbogen.
De onderste gele lijn geeft de bovenkant aan van de bekisting van het ruim. Parallel daaraan, maar verder naar binnen in het verlengde van de oorspronkelijke boeg geeft een tweede gele lijn aan waar de bovenkant van de bekisting ligt van het voorliggende deel. De twee diagonale pijlen geven aan tot waar de bekisting verplaatst zou moeten worden om die weer in lijn te brengen met het voorschip.
Vooralnog blijft dit een theorie. Voor zover mij bekend zijn er geen gedetailleerde gegevens beschikbaar of het schip rechtstandig of met de boeg als eerste is gezonken.

Meer foto's van deze duik zijn te vinden in het fotoalbum onder Duik Mediator 25 januari 2009. Daar zitten ook enkele macro-opnamen bij van de kadewand. Die zit vol met kleine organismen. Ideaal om goed naar te kijken tijdens de veiligheidsstop, die we altijd aan het einde van de duik maken.