Caracasbaai - verkenning

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Caracasbaai_20090430_002_kleinNadat ik enkele weken geleden had meegedaan aan de clean-up van de Caracasbaai werd het tijd om deze duikstek eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Caracasbaai staat niet bekend als een duikstek, maar na de clean-up waren er diverse personen, die verrast waren dat het rif toch nog interessant bleek.

Vandaag togen Rob en ik dus naar de Caracasbaai voor verder onderzoek. We parkeerden de auto vlakbij het restaurantje ongeveer halverwege de Noordzijde van de baai, deden onze duikspullen aan en gingen het water in.

Het plan was om eerst een tijd naar rechts (Westen) te gaan, dan om te keren om ook de Oostelijke richting te kunnen verkennen. Rechts bleek het weinig interessant te zijn. Een helling variërend van ongeveer 30 graden tot ongeveer 45 graden en weinig koraal.  Na 7 minuten keerden we om. Na voorbij het beginpunt gekomen te zijn, zag het er in eerste instantie ook niet veel beter uit in die richting. Ook hier weinig koraal. En, als er al koraal of sponzen waren, dan waren die meestal nog overdekt met vuil of zand.

Maar geleidelijk werd het beter. Er komen sponzen voor, waaronder enkele grote Giant Barrel Sponges. Helaas zitten ook die onder het vuil en zand.
Caracasbaai_panorama_links_kleinOp een gegeven moment zwommen we langs het rif en leek het erop dat er aan de andere zijde ook een rif zou zijn. Even naar de top en inderdaad, we bleken boven een soort "landtong" te zwemmen. Aan de naar de kust gekeerde zijde was het steiler dan aan de kant waar we oorspronkelijk zwommen. We zijn doorgegaan langs de kant waar we begonnen waren totdat we de punt bereikten en daar zijn we aan de andere kant teruggezwommen. Oppassen, want bij de punt loopt het rif ver door naar beneden. De koraaldichtheid is hier groter en het is er ook schoner.

Terug langs de andere kant van de landtong is het even opletten om de weg niet kwijt te raken. Op een gegeven moment moet je weer over de top heen om terug te gaan naar het beginpunt.

Caracasbaai_20090430_022_kleinSamenvattend: geen bijzondere duikstek. Het meest interessante deel ligt in de Noordoosthoek van de baai. Maar, zoals voor elke duikstek geldt, als je aandacht hebt voor de details, zijn overal voldoende interessante zaken te vinden.
Foto's van deze duik zijn te vinden in het fotoalbum onder Caracasbaai, 30 april 2009.