Orkaanseizoen weer begonnen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

watamula_20090613_006_kleinInderdaad, het orkaanseizoen is op 1 juni weer begonnen. Maar wat heeft dat met duiken te maken? Het betekent dat de wind gaat afnemen en draaien waardoor de golven aan de Noordkant van het eiland minder worden. Dus het betekent voor ons als "adventure divers", dat het seizoen weer is aangebroken waarin we verantwoord aan de Noordkant kunnen duiken. Nog steeds niet iets voor beginners en ook niet voor meer ervaren duikers zonder een gids met de nodige ervaring aan die kant van het eiland. De Duiksmurf en andere Trunkdivers kijken er echter vol verlangen naar uit.

Als voorproefje zijn we afgelopen zaterdag naar Watamula gegaan. Geen Noordkantduik, maar eentje waarbij het ook van belang is dat de zee niet te ruw is. Anders kom je er namelijk niet gemakkelijk uit bij Playa Gepi. We waren met 7 duikers, voor het merendeel instructeurs

Het water was erg rustig, dus de omstandigheden waren vrijwel ideaal. Enige nadeel was dat het water laag stond, waardoor we niet door de tunnel zouden kunnen gaan zonder met onze buik over de rotsen te schuren; dus dat deel hebben we geschrapt.

Na de verkenning en briefing sprongen we een voor een van de rotsen. Ik had weer het genoegen als eerste te gaan, zodat ik daarna de anderen kon fotograferen terwijl ze naar beneden sprongen. Het springen is een van de leuke momenten van deze duik. De rots is te hoog om met vinnen in het water te springen. Dan knapt of het bandje van je vin of je enkel klapt om. Allebei niet handig om de duik af te maken. De vinnen klem je dus onder je arm, met de ene hand je automaat en masker vast, met de andere je loodgordel en slangen en dan een grote stap voorwaarts. De rest gaat vanzelf.

Daarna de grot, het "gat van Watamula" in en even boven water kijken. Volgende stap is normaal de tunnel, maar daar konden we nu alleen maar even een kijkje in nemen. Vanwege de lage waterstand was het niet verantwoord om er aan de andere kant weer uit te gaan, dus na een korte verkenning van de tunnel gingen we richting de blauwe rand. Daar splitste de groep zich in 4 duikers, die diep gingen, en 3 duikers, die rond de 20 meter bleven. Ik was bij die laatste groep, omdat meerdere malen is gebleken dat je meer ziet als je niet zo diep gaat. Maar, eerlijk gezegd, we hebben op diepte wel eens een rog gezien, dus allebei kan goed uitpakken.

Na hergroepering bij de "landingsbaan" ging het weer richting de kust naar Playa Gepi. Een mooi ondiep stuk met veel wuivend zacht koraal en sea fans en sponzen. Bij Playa Gepi aangekomen bleek het water ook daar rustig te zijn, waardoor we relatief eenvoudig op de kant konden komen.