Een duik bij Vrijgezellenbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vrijgezellenbaai_20090628_016_kleinOp deze zondag was een gidsduik georganiseerd bij Playa Canoa (Noordkant van het eiland) door Trunkdivers, maar helaas stond er veel te veel wind om die duik door te laten gaan. Als alternatief gingen we duiken bij Vrijgezellenbaai. Dat is de laatste duikstek voordat je de olie terminal bereikt bij Bullenbaai. Voor mij was het de derde duik op deze plek dit jaar en ik moet zeggen dat het steeds gemakkelijker wordt. En dan bedoel ik niet de duik zelf. Die is gemakkelijk. Nee, de uitdaging is de steile helling waar je af moet vóór de duik en weer op na de duik. Het is een bijna 7 meter hoge rotswand met slechts een rudimentair pad. Op drie plaatsen is het extra moeilijk, omdat de opstap net iets te hoog is, of omdat je geen goede grip kunt krijgen op de rostwand, of beide. Wat het waarschijnlijk gemakkelijk maakt voor me is dat ik nu met een kleinere fles hier duik dan de eerste keer, zodat ik minder gewicht hoef mee te dragen. En wat zeker helpt is een goed samenwerkende groep, die er aan werkt om iedereen veilig beneden en weer boven te krijgen.

Onder water is het erg mooi. Het koraalrif slingert zich naar voren en naar achteren alsof je langs de vingers van een reusachtige hand duikt. Het rif gaat bij de blauwe rand vrij steil naar beneden en reikt tot grote diepte. Op alledrie mijn duiken hier heb ik veel vis gezien. Grote scholen, die langs het rif zwemmen of die in het ondiepe gedeelte rondhangen. Het koraal is overwegend gezond en er is veel zacht koraal in het ondiepe deel en sponzen iets dieper. En om onbekende reden liggen er veel oude glazen flessen in het ondiepe gedeelte aan de linker kant (oostelijk).
Deze keer zijn we richting het westen gegaan. Die kant is nog indrukwekkender dan de andere kant. Ik heb er zelfs grote formaties van Mountainous Star Coral gezien, de zo bekend zijn van Alice in Wonderland (Playa Kalki). Al met al een een duikstek, die zeker de extra inspanning waard is om er te komen. Een alternatief is uiteraard om hier per boot te duiken. Waarschijnlijk comfortabeler, maar waarschijnlijk ook duurder. Ik vind de uitdaging leuk van het duiken vanaf de kant, maar niet iedereen is hetzelfde.