Voortplanting van het koraal 2009

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

MariPampun_20090910_012_kleinOp 10 september gingen mijn duikbuddy Rob en ik een nachtduik maken om te kijken of we iets zouden kunnen zien van de voortplanting van het koraal. Die voortplanting (Coral Spawning) gebeurt tweemaal per jaar een aantal dagen na de eerste volle maan in september en dit herhaalt zich een aantal dagen na de eerste volle maan in oktober. Hoeveel dagen na volle maan is afhankelijk van de soort koraal, die zich voortplant. De verwachting was dat 10 september de piek zou zijn voor de maand september.

Wij gingen naar de kleine baai van Marie Pampoen; daar kwamen we er achter dat een georganiseerde nachtduik was afgezegd vanwege de stroming. Daarom keken we eerst goed wat er gebeurde met een andere groep duikers, die het water in gingen. Die dreven richting het Westen. Dat kon betekenen dat ze niet tegen de sterke stroming op konden en dus wegdreven of dat de stroming in de andere richting stond dan normaal en dat ze tegen de stroming in hun duik begonnen. Ze kwamen in elk geval niet snel terug.

We gingen dus zelf ook maar het water in en hadden afgesproken dat we de duik zouden afbreken als de stroming te sterk zou zijn. Onderwater zwommen we tot aan de blauwe rand en daar stelden we vast dat er maar een beperkte stroming was, maar dat die wel in de omgekeerde richting was van wat we op deze plek meestal tegenkomen. Wij vertrokken dus zelf ook in Westelijke richting net zoals we dat de eerdere groep duikers hadden zien doen. We bleven tussen de 14 en 20 meter en zwierven daar wat over het koraal goed oplettend of we ergens tekenen van de voortplanting zagen. Maar het koraal zag er niet veelbelovend uit. MariPampun_20090910_005_kleinGelukkig waren er voldoende andere dingen te zien. Het was bovendien voor mij de eerste duik met een langverwachte focuslamp/videolamp, de FIXLED1000DX. Die had ik bovenop de camera gemonteerd en hij diende tevens als mijn duiklamp. Met een brede bundel was het een totaal andere lamp dan mijn andere duiklampen. Die hebben allemaal een smalle bundel. Deze verlichte een groot gebied met een egaal licht. Het enige nadeel van deze nieuwe lamp is dat hij niet zo ver reikt in het ietwat troebele water.

Met deze focus/video lamp was het gemakkelijker om foto's te maken 's nachts. Het belangrijkste doel is om het voor de camera mogelijk te maken om goed te focussen in het donker. En dat werkte perfect. Geen van mijn foto's was onscherp.

Na een tijdje vond ik een klein stuk Sterkoraal met tekenen van coral spawning. Er dreven wat eitjes rond en ik kon een foto maken van een eitje dat net vrijgekomen was en verscheidene andere eitjes, die goed zichtbaar waren in de koraal poliepen. Ik heb nog een tijd gewacht, heb nog een andere foto gemaakt, maar de massale voortplanting kwam maar niet op gang, dus ging ik verder met de duik. Het is ook het enige dat ik aan spawning heb gezien gedurende de hele duik. We zijn ongeveer 70 minuten onder water gebleven, maar verder gebeurde er niets meer aan voortplanting. Geen druk bewegende Brittle Stars, geen voortplantende wormen of sponzen, niets.

MariPampun_20090910_016_kleinGelukkig hebben we een aantal andere zaken gezien, die de duik zeker de moeite waard maakten. We zagen een kleine squid (ongeveer 7 cm lang), een grote krab en een kleine krab, die normaal nauwelijks is te fotograferen, omdat hij steeds onder een anemoon ligt te schuilen en we kwamen nog een inktvis tegen. Al met al een duik die zeker de moeite waard was en bovendien een goede ervaring opleverde met de nieuwe focus/video lamp voor mijn oonderwater camera. Dit weekend zal ik ook proberen of hij even goed werkt als video verlichting.

Er zijn meer foto's te vinden van deze duik in het fotoalbum onder Marie Pampun, 10 september 2009.