Mijn eerste ontmoeting met een Lionfish

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Aqualectra_20100327_008_smallOp zaterdag 27 maart 2010 gingen mijn buddy en ik duiken bij Fisherman's Wharf (achter Aqualectra). Het weekend ervoor hadden we hier ook al gedoken, maar toen gingen we vanwege de stroming naar rechts (Westen). Deze keer wilden we naar links en gelukkig stond de stroming daarvoor goed. Er was een redelijk sterke stroming, maar ook weer niet te sterk om er tegenin te zwemmen.

Gedurende het eerste gedeelte van de duik vonden we een kleine schildpad liggend op het zand en blijkbaar diep in slaap, want we konden goed foto's maken van dichtbij. Verderop in de duik kwamen we (weer) een grote stofwolk tegen. De vorige keer was die geel, deze keer melkachtig. Blijkbaar wordt hier nog steeds afvalwater geloosd of afval gedumpt. Dat laatste lijkt het geval te zijn, want op het terrein van Aqualectra was een bulldozer bezig puin in zee te schuiven.

Na dertig minuten begonnen we aan onze weg terug op een diepte van 10 - 12 meter. Meedrijvend met de stroming zag ik plotseling een vreemde beweging tegen de steile wand. Dat bleek een Lionfish te zijn; die was groter dan ik had verwacht, want ik had van andere duikers gehoord dat ze alleen jonge en daarom nog relatief kleine exemplaren hadden gezien. Deze was tussen de 15 en 20 cm lang (kop tot staart). Vlakbij zat er nog een tegen de wand. De was duidelijk kleiner. Ik heb ze beide op de video gezet.

ERROR_FILE

Na de duik kreeg ik van een collega instructeur een foto van een Lionfish, die hij had gedood met een speciaal daarvoor geconstrueerde drietand. Hij vroeg me of het echt nodig was om deze vissen te doden. Lionfish_gespiest_smallIk moet eerlijk zeggen dat het pijn doet om zo'n mooie vis op zo'n manier gespietst te zien. Dus ik startte om hierover te lezen op Internet en nam ook contact op met Carmabi, de lokale organisatie voor Caribbean Research & Management of Biodiversity. Het blijkt absoluut noodzakelijk te zijn om de invasie van deze vis te stoppen in onze wateren, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben anders dan de mens. Als we niet proberen de invasie een halt toe te roepen krijgen we situaties zoals op bijgaande foto, die is gemaakt bij North Carolina. Lionfish_invasion_nc_smallDeze vis schijnt prooidieren te eten tot 2/3 van zijn eigen lengte door die met opengespreide vinnen in een hoek te drijven en dan in een keer te verorberen. Dat is funest voor de lokale visstand. Carmabi verzoekt daarom alle duikers om hun te melden als ze een Lionfish hebben gezien, zodat Carmabi die kan vangen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de vis te doden, maar Carmabi wil via onderzoek vaststellen wat de maaginhoud is, zodat ze een beeld krijgen van de variatie aan prooi die door de Lionfish wordt gegeten. Doodmaken met een speciale korte drietand (50 - 60 cm lang) is toegestaan op voorwaarde dat deze drietand alleen wordt gebruikt voor de Lionfish. Uiteraard is het gebruik van een speargun hiervoor niet toegestaan. Ook al heb je een Lionfish gedood, dan nog wil Carmabi deze ontvangen voor onderzoek. Dus verpak de vis in een ziploc zak met daarop de vermelding waar en hoe diep de Lionfish is gevonden en leg hem in de vriezer totdat Carmabi hem kan ophalen.