Relaxte duik bij Marie Pampoen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op woensdag 5 mei zijn Rob en ik gaan duiken bij Marie Pampoen. Duiken door de week is een nieuwe optie voor mij sinds ik op 1 mei met pensioen ben gegaan. En dat bevalt goed!
Rob wilde tijdens deze duik zijn fototechniek verbeteren bij het fotograferen zonder flits op diepte. Zelf wilde ik nagaan of ik de backscatter verder zou kunnen reduceren door de flitser zo ver mogelijk van de camera te plaatsen. We hadden dus allebei een doel onder water. We gingen richting het Oosten (links); eerst vrij ondiep totdat we ter hoogte van het bootwrakje kwamen. Daar zijn we elk onze gang gegaan de diepte in. Ik had onderweg in het ondiepe deel al een paar testopnamen gemaakt om de juiste richting van de flitser te bepalen en die opnamen zagen er veelbelovend uit. Ik heb wat opnamen gemaakt van het bootwrakje en daarna ben ik dieper gegaan naar nog andere wrakken. Op het diepste punt zag ik een grote Tarpon, maar ik kon helaas niet meer dichterbij gaan vanwege de resterende bodemtijd.

MariPampun20100505_034_small

Bij het opstijgen bleven we allebei foto's maken. Ik heb er zelf ook een aantal gemaakt zonder flits. Ineens zag ik beneden me iets blauws bewegen. Ik ging er naar toe en het bleek een lang en plat buisvormig bewegend iets te zijn. Ik kon geen kop meer zien, want dat deel van het lichaam was al in een klein gat verdwenen. De buis was ongeveer 5 cm hoog en minder dan 2 cm dik. De totale lengte schat ik op een kleine anderhalve meter. Ik denk dat het een soort worm is (Ribbon Worm?). Het is de eerste keer dat ik zo iets zie.

Foto's van deze duik zijn te vinden in het foto-album onder Marie Pampun, 5 mei 2010.

Toen we onze veiligheidsstop maakte op ongeveer 5 meter diepte zag ik een grote school Blue Tang mijn kant uit komen. Ik kon een tijdlang met deze school opzwemmen en heb een video gemaakt hiervan. In de school verschool zich een grote Bar Jack. Hij is kort te zien in de video op 30 seconden.