Duik aan de Noordkant - Boca Patrick

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Boka_Patrick_20100530_024_smallOp zondag 30 mei was het dan weer zover. Het was al enkele dagen windstil en dat betekent optimale condities voor het duiken aan de Noordkant. Karel Boon (Trunkdivers) had daarom een gidsduik georganiseerd naar Boca Patrick. De opkomst was groot: in totaal 9 duikers; voor een deel nog relatief onervaren, voor een ander deel zeer ervaren (4 instructeurs). Zelf kon ik helaas niet meeduiken vanwege een ontsteking in mijn bovenbeen opgelopen tijdens een wandeling dwars door de cactussen en doornenstruiken in de buurt van Fort Beekenburg (zie curacaopictures.com). Om half tien was de afspraak bij de duikschool bij Landhuis Daniel. Sets en flessen waren snel ingeladen en daarna vertrok de caravaan richting de duikstek.

Bij de duikstek aangekomen bleken de condities inderdaad beter te zijn dan we zelfs op gunstige dagen gewend zijn. Geen golven, die het plateau overspoelen waar we erin moeten, en ook geen grote golven in de baai waar we er weer uit moeten.
Karel hield eerst zijn gebruikelijke briefing met de gebruikelijke nadruk dat duiken altijd en zeker aan de Noordkant op eigen risico is. Daarna was het een kwestie van optuigen en in marskolonne richting het plateau. Na een kleine afdaling langs scherpe basaltstenen stond iedereen op het plateau (een luxe, die we ons meestal niet kunnen veroorloven vanwege golven); iedereen kon daar rustig de vinnen aandoen en middels de commandosprong het water in gaan.

Vervolgens uitzwemmen richting de blauwe rand, waarbij twee duikers met snorkels in de gaten houden of er geen haaien onder de groep zitten. Als dat het geval zou blijken te zijn, zou de hele groep direct onder water gaan, omdat aan het oppervlak spartelende duikers potentieel een gewond dier suggereren voor de haai. Helaas was ook deze keer geen haai te bespeuren. De duik zelf was rustig; er was een kleine schildpad te zien en de aan de Noordkant gebruikelijke Black Durgons. Zoals gezegd, helaas geen haaien. Wel het prachtige koraal; dit is en blijft de mooiste duikstek aan de Noordkant vanwege de prachtige grote formaties van sterkoraal.

Boka_Patrick_20100530_050_smallEen kleine drie kwartier later was de groep weer boven water midden voor de ingang van de meest Oostelijke baai. Het verlaten van het water was moeilijker dan bij een normale Zuidkust duik, maar voor de Noordkant nog relatief eenvoudig. De meeste duikers hielpen elkaar hierbij door elkaar vast te houden in de golven.

Na de duik was er weer de gebruikelijke koffie en cake van Anneke.

Meer foto's van het bovenwatergebeuren zijn te vinden in het foto-album onder Boca Patrick, 30 mei 2010.