Vaersenbaai - diepduik

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vaersenbaai_diepduik_20100730_006_smallGedurende lange tijd was het duiken bij Vaersenbaai niet verantwoord zonder een extra persoon mee te brengen, die op de auto's kon passen terwijl je onder water was. Maar recent zijn de bouwactiviteiten gestart voor "het nieuwe strand". En dat betekent dat er overdag werklui zijn, waardoor de kans kleiner is dat er wordt ingebroken in de auto.

Daarnaast was er een andere goede reden om hier te duiken. Een groep van 3 Landmachters, die voor 4 maanden op het eiland gestationeerd waren, vertrok op maandag 2 augustus 2010 weer terug naar Nederland. De diepduik bij Vaersenbaai was een van de speciale duiken, die ze nog niet hadden gedaan tijdens hun verblijf. Om hun de gelegenheid te bieden die duik ook aan hun ervaring toe te voegen organiseerde Trunkdivers, een duikschool gespecialeerd in avontuurlijk (maar verantwoord!) duiken, op zaterdag 31 juli een gidsduik op Vaersenbaai. Ook een Duitse toerist maakte van de gelegenheid gebruik om mee te gaan met deze gidsduik.

Na een uitgebreide briefing - dit is een duik buiten de grenzen van recreatief duiken - zwom de groep aan het oppervlak richting de boei en daarna er voorbij tot bij de plaats waar de sleepboot op de bodem ligt. Na een korte rustpauze aan het oppervlak dook de groep rechtstreeks naar beneden naar het wrak. De afgesproken duiktijd op de diepte van het wrak (iets meer dan 51 meter) was beperkt tot 2 minuten. Dat is voldoende om langs de diepste kant van het wrak te zwemmen. Op ongeveer 50 meter lag de gebruikelijke thermocline. Die was goed zichtbaar en nog beter voelbaar. Van daaruit ging de groep langs de autowrakken naar 25 meter en vervolgens naar ondiep water om de opgebouwde stikstof weer kwijt te raken en weer binnen de limieten te komen van no-deco duiken.
Op weg terug naar het strand was ook het ponton goed zichtbaar, maar niet veilig bereikbaar vanwege de reeds gemaakte diepduik. Dat ponton vormt een doel voor een aparte duik op deze mooie duikstek.