Duiken naar het ponton op Vaersenbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vaersenbaai_20100818_019Zoals ik al eerder op deze website heb gemeld, zijn de bouwwerkzaamheden in het kader van de renovatie van dit strand gestart. Dat betekent dat het veel veiliger is geworden om hier je auto te parkeren tijdens de duik. Omdat Rob hier al lange tijd niet meer was geweest, besloten we hier eens goed te gaan kijken bij het ponton. Het ponton is in het verleden gebruikt om de autowrakken te vervoeren, die hier zijn gedumpt. Die autowrakken zijn te vinden onder een boei en liggen vanaf 20 meter diepte tot voorbij de 40 meter. Om er te komen moet je ongeveer 20 minuten aan de oppervlakte zwemmen. Het ponton ligt ongeveer halverwege tussen het strand en de autowrakken en kan gemakkelijk onder water worden bereikt langs het rif.

De bovenkant van het ponton ligt op ongeveer 20 meter diepte. Het diepste punt van het wrak is op 34 meter. Het is dus een duik, waarbij je je bodemtijd in de gaten moet houden. Het wrak heeft een mooie brede structuur en het is mooi bedekt met grote sponzen. Ook zijn er vaak veel vissen rondom het ponton te vinden.

Voor mij was deze duik ook een praktijkoefening in het fotograferen met de groothoeklens in combinatie met de flitser. Normaal gebruik ik de groothoeklens met omgevingslicht, maar het nadeel is dat, hoewel de foto's acceptabel zijn, de meeste kleuren vervaagd zijn en ook niet volledig zijn terug te brengen in de nabewerking met fotobewerkingssoftware. Wat ik in deze duik wilde bereiken waren foto's met een goed belichte voorgrond en een mooie blauwe achtergrond van het oppervlaktewater.