De Superior Producer in de schijnwerper

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Superior_20100901_014_smallAfgelopen woensdag, 1 september 2010, zijn mijn duikbuddy Rob en ik gaan duiken bij het wrak van de Superior Producer. Vanwege de aanwezigheid van orkanen in de Atlantische oceaan was de zee rondom Curaçao erg rustig. Het was daardoor gemakkelijk om het water in en uit te gaan.
Ik had mijn camera met groothoeklens bij me om foto's van het wrak te maken met behulp van de externe flitser. Normaal gebruik ik het omgevingslicht op dit wrak. Op die manier kan ik overzichtsfoto's maken van het wrak. Vandaag wilde ik eens iets anders proberen. En dat leverde een compleet ander en in mijn ogen zeer aantrekkelijk resultaat op.

Door de flitser te gebruiken in combinatie met de groothoeklens kon ik nog steeds grote delen van het wrak in beeld brengen; uiteraard niet de overzichtsfoto's, die ik kan maken zonder flitser, maar vanwege het witte licht van de flitser, dat compenseert voor het ontbreken van bepaalde kleuren als gevolg van de filterende werking van het water, laat het wrak nu zijn echte kleuren zien. En dan pas blijkt hoe prachtig dit wrak is. Het is overdekt met een grote variatie aan sponzen met een grote diversiteit van vorm en kleur.

Met de camera op volledig handmatige instellingen en ook de flits op handmatig was ik in staat om de juiste belichting te krijgen voor de blauwe achtergrond middels de belichtingstijd en de juiste belichting voor de sponzen en het wrak middels het diafragma van de lens. Een subtiel evenwicht, maar met een opvallend en oogstrelend resultaat.

Op weg terug naar de kust vond ik nog een Giant Barrel Spons in een interessante opstelling met zacht koraal en een stukje verder ook nog een Anemoon met daarnaast een poetsgarnaal.