Mijn duizendste duik

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Recent kwam ik erachter dat ik bijna duizend duiken had gemaakt. Vanaf dat moment was het plannen om te zorgen dat ik de duizendste duik zou doen met mijn vaste buddy, Rob. Op woensdag 8 juni 2011 was het dan zover. Door op die dag twee duiken te plannen zou de tweede duik de duizendste worden.
We vertrokken al vrij vroeg van huis (8:30u) in de richting van Westpunt. Dat is een van mijn favoriete duikstekken aan die kant van Curaçao. De duikstek heeft veel van de kenmerken van Alice in Wonderland (Playa Kalki), maar het is er veiliger om je auto te parkeren en je kunt het water ingaan dicht bij de plek waar je je uitrusting aantrekt.

Westpunt_20110608_004_small

De duik is een typische Curaçao duik. Je gaat het water in vanaf het zandstrand, je zwemt naar de blauwe rand en gaat dan onder water naar rechts als de stroming dat toestaat. Er was nauwelijks stroming, dus we vertrokken inderdaad naar rechts. Dan zwem je in de richting van Alice in Wonderland en dat verklaart ook waarom deze duikstek daar veel op lijkt. Er zijn ook hier grote formaties van Sterkoraal en de helling van het rif is geleidelijk.
We gingen niet diep vanwege de tweede geplande duik, al bereikte ik toch nog 26 meter voor korte tijd toen ik probeerde een Ocean Triggerfish te fotograferen. Die vis wordt normaal alleen langs de Noordkant gezien, maar om een of andere reden komt hij op deze duikstek ook altijd voor. Maar het lukte me deze keer niet om er een foto van te maken. Wel had ik de kans om twee Groene Murenen te fotograferen, die dicht bij elkaar zaten.

De duik was rustig en verder weinig bijzonder. Op de terugweg gaan we altijd even langs bij Koning Neptunus. Hij was er nog steeds en een grote groep Grunts hield hem gezelschap. Het standbeeld van King Neptune is juist in het verlengde van de pier. Het is een uitstekend referentiepunt om weer richting de kust te draaien.

Onze tweede duik hadden we gepland op Lagun. Maar eerst gingen we nog even naar binnen op de parkeerplaats van Playa Jerimi. Van iemand, die in Lagun woont, had ik gehoord dat er tegenwoordig op werkdagen bewaking is op de parkeerplaats van Jerimi. Ik zag iemand zitten op een bankje onder een boom. Ik vroeg hem of hij van de bewaking wist en hij bleek de bewaker te zijn. Een goed initiatief, want we hebben hier allang niet meer gedoken vanwege het inbraakrisico.

Eenmaal aangekomen op Lagun namen we eerst rustig onze oppervlaktestop zittend in de schaduw op een muurtje bij het strand. Het was een warme dag en, hoewel het een werkdag was, waren er toch veel mensen aan het zonnen op het strand of zich aan het vermaken in het water.

Lagun_20110608_001_smallNadat we weer onze duikuitrusting hadden aangetrokken gingen we het water in en zwommen we richting de blauwe rand. Die is ver van het strand op deze plek. Net buiten de baai merkten we dat er een vrij sterke oppervlaktestroming was, dus we besloten eerder dan normaal onder water te gaan. Maar onderwater was de stroming zeker zo sterk. We vertrokken deze keer dan ook naar rechts, tegen de stroming in, terwijl we hier normaal naar links gaan. Tot onze verrassing staan aan de rechterkant ook veel grote sponzen. Het koraal is niet zo dicht als links, maar het is nog steeds een mooie duikstek.
Na een half uurtje werken tegen de stroming in, bereikte mijn buddy "halve fles". We draaiden om en in net 8 minuten waren we weer terug tegenover de baai. Daarvandaan konden we op een kompaskoers en door regelmatig referentiepunten langs de route te nemen ondanks de sterke stroming goed terugzwemmen naar de baai. Het was eenvoudig te merken dat we de baai weer binnen kwamen, want de stroming viel direct weg.
Binnen de baai ligt een grote stapel stenen. Daar zagen we een hoop Nimble Spray krabben. Deze krabben verstoppen zich normaal onder anemonen en zijn dan moeilijk te fotograferen, maar hier zaten ze gewoon op de rotsblokken.

Na de duik hebben we de bereikte mijlpaal gevierd met enkele drankjes en een etentje bij het restaurent van Discover Diving. Van mijn buddy kreeg ik ook nog een kado. Zelf heeft hij nog ongeveer 25 duiken te gaan voordat hij dezelfde mijlpaal bereikt. In de nabije toekomst hebben we dus weer wat te vieren.