Trunkdivers op Vaersenbaai - introduik en gidsduik

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vaersenbaai_introduik_20110618_014_smallVanaf zaterdag 18 juni voert Trunkdivers haar duikactiviteiten ook uit bij het totaal gerenoveerde Vaersenbaai, door de projectontwikkelaar omgedoopt tot Kokomo Beach. En in dat eerste weekend kon er gelijk gestart worden met introductieduiken voor een aantal bemanningsleden van het nieuwe stationsschip Johan de Witt. Tevens werden er enkele gidsduiken uitgevoerd.

De introduik startte, zoals gebruikelijk bij Trunkdivers, met een uitgebreide briefing; deze vond plaats in de banken van het prachtig gerenoveerde restaurant van Kokomo Beach; in de briefing kwamen de volgende onderwerpen aan de orde kwamen:

  • Medische belemmeringen voor het duiken
  • Duikersziekten, waarbij werd ingegaan op primaire (drukveranderingen) en secundaire duikersziekten (decompressieziekte)
  • Vissen en ander onderwaterleven (niets aanraken)
  • Wat er gedaan wordt tijdens het onderwaterdeel van de introduik en welke de tekens zijn, die nodig zijn om duidelijk te maken dat alles OK of juist niet OK is; ook enkele andere tekens werden behandeld, die van belang zijn voor een eerste duik

Daarna werd in de duikcontainer van Trunkdivers begonnen met het optuigen van de set. Daarbij werd uitgelegd waarvoor alles dient en hoe het gebruikt wordt onderwater. Dit optuigen wordt altijd gedaan door de instructeur; de cursist kijkt toe. Na het uitleggen en uitvoeren van de buddycheck liepen de cursisten onder begeleiding van de instructeurs naar de waterkant. Met het vest iets opgeblazen en de vinnen aan de pols konden ze vervolgens zo het water inlopen. Dat leidde al gelijk tot verlichting, want het water compenseert het gewicht van de vrij zware duiktank. Maar tegelijkertijd nam de spanning iets toe, omdat het nu echt ging gebeuren.

Staande in het water werd eerst geoefend met het ademen onder water. Daar wordt altijd ruim de tijd voor genomen, want het is voor de meeste cursisten de eerste keer dat ze langdurig het hoofd onder water houden en alleen maar door de mond kunnen ademen. Toen dat geen problemen opleverde en beide cursisten vrij relaxt bleken te zijn werden nog twee oefeningen gedaan voorafgaande aan de duik, namelijk het uit en weer indoen van de automaat onder water en het masker klaren. Het zonder problemen uit en weer in kunnen doen van de automaat is voor het geval dat tijdens de duik bijvoorbeeld onbedoeld de automaat uit je mond wordt gestoten. Het masker klaren is iets wat je moet beheersen, want anders zou je iedere keer, als je wat water in het masker krijgt, naar boven moeten gaan om dat water te verwijderen. Er is een eenvoudige techniek om het water onder water te verwijderen, maar het vereist enige oefening om dit onder de knie te krijgen. Beide oefeningen maken deel uit van de introduik, maar zijn geen voorwaarde. Lukt het om een of andere reden niet, dan wordt de introduik toch gewoon voortgezet, maar blijven de cursisten voor de veiligheid net onder het oppervlak ("luxe snorkelen"). Dat was deze keer niet nodig en de introduik werd voortgezet met een toer op een diepte van ongeveer 6 meter. Net als bij een eerste autorijles hoeft de beginnende duiker nog niet alles zelf te doen. De instructeur regelt het drijfvermogen van de cursist en houdt voortdurend contact met de cursist, zodat de beginnende duiker zich volledig kan concentreren op het duiken zelf. Eenmaal wat afgeleid door de omgeving, ontspant de cursist zich en begint te genieten van al het moois onder water.

Na de introduik en het weer aftuigen van de set, volgde de debriefing, waarin werd ingegaan op de ervaringen van de beginnende duiker en waarin de instructeur ook inging op wat er goed en wat minder goed ging.

Een introductieduik, zoals hierboven beschreven, vormt een goede basis voor de beginnende duiker om vast te stellen of hij het duiken al dan niet leuk genoeg vindt om er mee door te gaan. Als de introduiker mocht besluiten om door te gaan, dan volgt bij Trunkdivers de PDIC Open Water cursus. Die wordt in 3 of meer dagen gegeven, afhankelijk van de hoeveelheid tijd, die de cursist eraan kan besteden, en omvat theorie, 6 duiken en aan het eind een examen. Als er al een introductieduik vooraf is gegaan aan de cursus, dan wordt die als de eerste duik van de cursus gerekend. Na afloop ben je een gecertificeerd Open Water duiker, wat betekent dat je onder begeleiding van een ervaren duiker zelfstandig mag en kunt duiken. Het mogelijke begin van een boeiende hobby, die toegang geeft tot een deel van de natuur, dat anders volledig aan je voorbij gaat.

Foto's van deze introduik zijn te vinden in de sectie Fotografie onder Duikfoto's en dan Vaersenbaai.

Aqualectra_links_20110618_004_smallIn de middag werd voor een viertal meer ervaren duikers een gidsduik georganiseerd. Die stond gepland voor de Superior Producer, maar bij aankomst daar bleken de golven zodanig dat we op verzoek van de duikers naar een rustiger plek gingen, namelijk bij Fisherman's Wharf; dat is een duikstek, die door veel duikers op Curaçao over het hoofd wordt gezien, terwijl deze plek zowel linksaf als rechtsaf mooi koraal en sponzen heeft. Aan beide zijden is ook een vrij steile wand, maar die ligt in beide gevallen pas tegen het keerpunt van de duik.
De duik werd tegen de lichte stroming in uitgevoerd naar links. Alex leidde de duik en ik zwom als extra instructeur naast en achter de groep. Het water was vrij troebel, maar al snel konden we toch al een Tarpon waarnemen. Later in de duik vertoonde die zich nogmaals evenals een grote Barracuda. Helaas zagen we ook een groot aantal Koraalduivels, waarvan sommige van groot formaat. Het is opvallend hoe op sommige duikstekken deze vissen in grote getale voorkomen en op andere plaatsen veel minder.