Watamula en Tarpon City

Artikelindex

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Dit weekend heb ik gedoken bij Watamula (zaterdag) en Tarpon City (zondag); allebei niet alledaagse duikstekken op Curaçao. Bij Tarpon City mag zelfs niet zonder toestemming van de haven autoriteiten worden gedoken. Trunkdivers heeft toestemming hiervoor, dus als je hier eens wil duiken, neem dan contact op met de duikschool Trunkdivers. Duiken kan hier alleen in het weekeinde.
Voor mij niet de eerste keer dat ik op elk van beide plekken kwam, maar de omstandigheden waren dit weekend wel uitzonderlijk gunstig. De zee was zeer kalm. Beide duiken werden uitgevoerd als gidsduik door Karel . Ik was in beide gevallen als fotograaf aanwezig.

Het Gat van WatamulaWatamula is een duik, die alleen gedaan kan worden als de omstandigheden het toelaten om bij Playa Gepi het water te verlaten. Bij ruw weer is dat al snel zeer moeilijk, maar zoals gezegd, dit weekend waren de omstandigheden perfect. Er was een lichte deining, maar zowel de ingang naar het Gat van Watamula (foto), als de doorgang via de grot waren beide vrij van hoge golven. Dat was enkele weken geleden heel anders, want toen konden we beide grotten niet bezoeken.
We zouden via de normale plek het water inspringen. Ik ging als eerste en kreeg via een touw mijn camera aangereikt. Alex en Jaap volgde en toen bleek dat de twee gasten via het Gat het water in wilden springen. Dat is niet zonder risico, omdat er grote rotsblokken op de bodem liggen (zie foto) en het daardoor op een aantal plaatsen te ondiep is om te springen. Voor de veiligheid ging ik op verzoek van Karel in het Gat liggen om aanwijzingen te geven. Ook Alex en Jaap volgden en daarna sprong Karel, gevolgd door de twee gasten het water in. Alles verliep zonder problemen.
Vervolgens zijn we het Gat uitgezwommen en via de grot (tunnel) parallel aan de kust doorgestoken naar de andere kant. In de tunnel was het ook erg rustig en daardoor konden we ook de zijtunneltjes bekijken. Helaas waren er geen haaien te zien.
Prachtige Sea Fans op het ondiepe stuk richting de kustVia het zandplateau (op ruim 30 meter diepte) zijn we richting Playa Gepi gegaan. Karel bleek achteraf de slimste route genomen te hebben, want die bleef op de bovenkant van de drop-off en daar zat zeer veel vis, waaronder een tweetal Adelaarsroggen en twee Pijlstaart roggen. Geen van de anderen heeft die gezien. Op het zand zaten wel weer Garden Eels.
Bij de rotskust aangekomen iets ten Oosten van Playa Gepi hebben we nog de grotjes langs de kust verkend. Vanwege het rustige water kon dat zonder problemen. Het is een mooi stuk met iedere keer weer de verwachting dat je iets bijzonders zult zien in een inham. Bij soortgelijke condities is dit een idee voor een duik op zichzelf.
Playa Gepi zelf was een verademing na de vorige keer. Je kon eenvoudig via het zand het strandje oplopen. Daarna de klim naar boven en de wandeling terug naar de auto's.
Foto's van deze duik staan in het foto-album onder Watamula, 27 september 2008.


De briefing bij Tarpon CityOp zondag was het de beurt aan Tarpon City. Zoals de naam al zegt een plek waar Tarpons te verwachten zijn. Een plek waar je alleen met toestemming van de havenauthoriteiten mag duiken, omdat deze duikstek zeer dicht bij de haveningang ligt. De boete is hoog als je geen goedkeuring hebt en die kan oplopen tot Nafl 5000,- voor de instructeur en/of divemaster en Nafl 1500,- per duiker.
Ook hier waren de omstandigheden gunstig. De zee was vlak en dat betekent dat je aan het eind van de duik ook weer uit het water kunt komen bij het Waterfort zelf. Dat spaart je een lange zwemtocht naar de Marichi pier en geeft je daardoor veel meer tijd onder water om naar de Tarpons te kijken.
We waren deze keer met zijn vieren. Karel, ik en twee gasten. Nadat Karel zijn gebruikelijke briefing had gegeven konden we het water in. Al snel werden we begroet door de eerste (grote) Tarpon. Dat was dus al gelijk een succes. Bij de voet van de boei aangekomen was het voortdurend om je heen kijken, want ze doken aan alle kanten bij je op. Als je voldoende rustig bleef kwamen ze soms tot op aanraakafstand.
en hier was het allemaal om te doenAls een soort intermezzo zijn we afgedaald naar het wrak van het ponton op 30 meter. Daar bleken geen Tarpons meer te komen, maar we vonden wel een forse Groene Murene. Daarna weer terug naar het zandplateau bij de boei om te genieten van de om ons heen zwemmende Tarpons.
Na drie kwartier zijn we weer richting de kade gegaan, waarbij we nog een behoorlijk uit de kluiten gewassen Barracuda tegenkwamen. Die was wat schuwer dan de Tarpons, dus echt dichtbij kwam hij niet.
Bij de kade was het even werken om op de kant te komen, maar uiteindelijk ging dat zonder al te veel problemen voor iedereen.
Bij de auto's stond Frances (de Smurfin) ons op te wachten met stroopwafels. Die gingen er goed in na deze geslaagde duik.
Meer foto's van deze duik zijn te vinden in het foto-album onder Tarpon City, 28 september 2008.