Oosten

Directeursbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Directeursbaai 20120419 001 small

Karakteristieken

Kantduik
Boot duik

Beschrijving

Dit was de baai voor de directeuren van de Shell op het eiland. Er waren netten aangebracht tegen haaien als een extra veiligheidsmaatregel. De resten hiervan kun je nog zien boven en onder water. Deze constructie is een ideale plek voor je veiligheidsstop aan het eind van de duik. Op de palen kun je aangroei van sponzen en koraal aantreffen. Soms zijn er ook zeepaardjes te vinden.

Boca St. Michiel

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Karakteristieken

Kustduik
Voorzieningen (restaurant en duikshop)

Beschrijving

boka sami st michiels bay orgBoca St. Michiel (Boca Sami) betekent letterlijk de Mond van St. Michiel. Het is een grote baai waar altijd een hoop vissersboten zijn te vinden, zowel in het water als op de kust. Het is het huisrif van Duikschool Wederfoort. Deze duikschool is gestart door Eric en Yolanda Wederfoort. Toen Eric als duikinstructeur startte op het eiland, was hij de jongste instructeur; nu is hij de oudste actieve duikinstructeur. Je kunt je dus voorstellen hoeveel duikers bij hem hebben leren duiken. En laat een ding duidelijk zijn, als je leert duiken bij Eric leer je echt duiken en genieten van de onderwaterwereld.

Het is een grote baai en dat betekent dat je best een eind moet zwemmen voordat je bij de blauwe rand bent. In de baai is het ondiep. Net buiten de baai is een grote boei, waar grote tankers en olieplatforms kunnen aanleggen. Dat kan omdat de zee buiten de baai direct erg diep is. De boei ligt met een lange zware ankerketting verankerd in de baai. Dat levert een goed herkenningspunt op voor de terugweg.

Het rif gaat onder een hoek van ongeveer 45 graden naar beneden. Vlak voor de baai is de koraaldichtheid niet zo hoog, maar na een minuut of 15 naar rechts wordt de koraaldichtheid bijna 100%. Daar zien het koraal en de sponzen er ook veel gezonder uit. De kustlijn is niet recht (goed te zien als je nog aan het oppervlak bent) en dat betekent ook dat de route langs het rif geen rechte lijn is.
Het is een mooie plaats om te duiken. Na de duik kun je voor een hapje en/of drankje terecht in het Octopussy restaurant. Het restaurant heeft een groot terras met uitzicht over de baai en er is altijd voldoende te zien.

Hoe kom je er?

boka_sami_st_michiels_bay_htgtEerst rijd je naar het dorpje St. Michiel. Rijdend op de weg naar Bullenbaai zie je op een gegeven moment een verkeersbord richting St. Michiel. Dat volg je door linksaf te slaan. Eerst kom je door het nieuwe gedeelte van St. Michiel. De weg stijgt en maakt een bocht naar rechts. Blijf de weg volgen totdat je bij de kust aankomt. Daar ga je naar rechts. Aan het einde van die weg zie je het Octopussy restaurant (zie foto). Dat is tevens de duikschool Wederfoort.
Je kunt je auto parkeren door rechts langs de duikschool te rijden; je kunt ook eventueel doorrijden tot bij het strandje achter het restaurant en daar je auto onder een boom parkeren. Meestal loopt op de parkeerplaats ook een zwerver/drugsverslaafde. Geef hem wat geld voor je eigen gemoedsrust. Het betekent een hoop voor hem, ook al koopt hij er waarschijnlijk drugs voor in plaats van eten.
Je kunt het water in gaan achter het restaurant naast de slipway waar boten te water worden gelaten of je kunt door de duikschool gaan. Ik ga vrijwel altijd via het strandje achter het restaurant. Via het koraalstrandje kun je eenvoudig het water in en uit.

Blauwbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Karakteristieken

Kustduik
Strand faciliteiten / bar / restaurant
Betaald

Beschrijving

blauwbaai blue bay orgDeze duikstek is gelegen in het Blue Bay Golf Club and Beach Resort. Lange tijd was dit een resort waar je alleen als lid toegang had. Om die reden was deze duikstek vanaf het strand voor lange tijd niet bereikbaar voor andere duikers. Er is nog steeds een behoorlijke hindernis, want je moet een behoorlijke toegangsprijs betalen om er binnen te mogen.

Sinds 2005 is het strand tegen betaling toegankelijk voor het gewone publiek. Een tijdlang hoefde je als duiker niet de volle prijs te betalen als je alleen maar kwam duiken, maar dat is nu niet meer het geval.

De dropoff is dicht bij de kust; je hoeft dus niet ver te zwemmen. Het rif loopt geleidelijk af. Vlak voor het strand is er weinig koraal. De beste richting is naar rechts op voorwaarde dat de stroming het toestaat. Na ongeveer 5 minuten neemt de koraaldichtheid toe, hoewel er nog steeds behoorlijk wat plekken zijn met zand tussen het koraal. Na ongeveer 15 minuten is de koraaldichtheid nagenoeg 100%. Er zijn diverse soorten koraal en sponzen te vinden.
Na ongeveer 25 minuten in een rustig tempo bereik je de steile wand. Het is een vrijwel vertikale wand van ongeveer 10 meter diepte tot ruim 30 meter diepte. Zeer indrukwekkend en zeer de moeite waard om goed te bekijken. Als je dus wat meer tijd bij de wand wil besteden doe je er goed aan op een gematigde diepte met een wat hoger tempo hiernaartoe te zwemmen.
Op de terugweg is er een hoop zacht koraal en grote sea fans op een diepte van 10 tot 15 meter.

 

 

Hoe kom je er?

blauwbaai_blue_bay_htgtRijdend in de richting van het dorpje St. Michiel zie je op een gegeven moment aan je rechterhand een verkeersbord met daarop "Blauwbaai" (zie foto). Aan de linkerkant van de weg is ook een bordje met de aanduiding Blue Bay resort. Ga op dat punt naar links en volg de weg tot je bij de ingang van het resort komt. Daar is een bewakershuisje. Stop daar en vertel tegen de bewaker dat je wil gaan duiken. Je krijgt dan van hem een dagpas voor de parkeerplaats bij het strand.
Volg de weg totdat je aan je rechterhand een bordje ziet met "beach". Volg de aangegeven richting en je komt al snel bij de parkeerplaats bij het strand. Parkeer daar je auto. Iets verderop richting strand moet je toegang betalen. Vertel de persoon dat je gaat duiken en hopelijk hoef je dan niet het volle pond te betalen.

Vaersenbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Karakteristieken

Kustduik
Wrakduik
Voorzieningen (restaurant en bar)
Betaald (uitsluitend voor bezoekende duikscholen; strandbezoekers vrij)
Advanced Diver (voor de wrakken)

Beschrijving

Vaersenbaai_20110717_001_smallDit strand is volledig gerenoveerd nadat een orkaan (Omar) en de tand des tijds hier hadden huisgehouden. Gedurende lange tijd was het niet veilig om hier je auto te parkeren. Dit is allemaal veranderd. Sinds juli 2011 is deze plaats weer open. De verandering is zo dramatisch dat je dat met eigen ogen moet gaan zien. Het restaurant is volledig gerenoveerd en uitgebreid met twee delen, waar lounge banken zijn geplaatst. Er is een nieuwe laag zand op het strand aangebracht en er zijn luxe strandbedden op geplaatst. De pier en het vlot zijn vervangen. Er is een nieuwe duikschool geopend. Zelfs de naam van deze plek is gewijzigd in Kokomo Beach. En er is 24 uur per dag bewaking.
Het strand is nog steeds gratis. Meebrengen van eigen eten en drinken is niet toegestaan evenals het meebrengen van huisdieren. Er is een douce en er zijn WC's beschikbaar tegen betaling van een klein bedrag. Duikers, die een tank of ander duikmateriaal huren van de duikschool mogen gratis gebruik maken van de spoelbakken naast de duikschool.

Je kunt hier verschillende soorten duiken maken. Als je nog niet erg ervaren bent of niet te diep wil gaan, kun je een normale ondiepe duik maken langs het rif. Je kunt ook een duik maken naar het ponton (gemiddelde tot diepe duik) op voorwaarde dat je hiervoor voldoende ervaring hebt (advanced) of je kunt gaan naar de autowrakken (diepduik).

De blauwe rand is dicht bij de kust. Op het ondiepe stuk ligt een dik touw dat als herkenningspunt kan dienen op de terugweg richting de steiger.
De koraaldichtheid is vrij groot en het koraal ziet er goed uit. Er zijn ook diverse grote Olifantsoor sponzen en meestal is er veel vis te zien..
Als je naar het ponton wil gaan kun je langs het rif zwemmen naar links totdat je het ponton onder je ziet opdoemen. De bovenkant ligt op ongeveer 18 meter en het diepste punt rond de 36 meter. Let dus op je bodemtijd als je naar het diepste punt gaat.

Als je naar de autowrakken wil duiken kun je het beste aan het oppervlak naar links langs de kust zwemmen tot je onder water het betonblok ziet waar vroeger de boei aan zat. Dat kost ongeveer 20 minuten. Daar ga je onder water bij de blauwe rand en daal je snel af. De eerste wrakken kom je tegen op ongeveer 20 meter diepte, maar ze lopen door tot voorbij 40 meter. Er ligt ook een boot, maar die ligt te diep voor een verantwoorde duik (ruim 50 meter). Let goed op je bodemtijd als je naar de diepere wrakken gaat.

Hoe kom je er?

KokomoBeach_20110603_001_smallRij in de richting van het dorp St. Michiel, maar ga niet St. Michiel in. Rij rechtdoor. Je komt langs de zoutpannen, waar je vaak flamingos kunt aantreffen. Als je bij het bord Vaersenbaai komt ga je naar links. Het is een asfaltweg, die naar de poort van Vaersenbaai leidt. Rij door het hek en parkeer je auto.

Slangenbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Karakteristieken

Kustduik
Geen voorzieningen

Beschrijving

slangenbaai orgSlangenbaai (ik heb hier nooit slangen gezien) ligt in het dorp St. Michiel. Op deze plaats is er een klein zandstrand en een pier, die de golven afschermt. De baai wordt vooral gebruikt door de lokale bevolking. Het is een hele goeie plek voor zowel een dag- als een nachtduik. Je kunt er namelijk gemakkelijk het water in en uit.

Naar buiten zwemmend bereik je in relatief korte tijd de blauwe rand. Wij zwemmen meestal aan het oppervlak tot aan de blauwe rand, maar als er hoge golven zijn, kun je ook eerder onder water gaan.
Tot aan de blauwe rand is het vooral zand. Het loopt daar geleidelijk af tot een meter of 10. Dan neemt de helling toe tot ongeveer 45 graden. De helling is dicht begroeid met koraal en sponzen. Afhankelijk van de stroming ga je links of rechts. Mijn voorkeur is links (Oosten), maar ook aan de rechterkant is het koraal mooi. De belangrijkste reden, waarom ik bij voorkeur naar links ga is omdat je op de terugweg meer kunt zien. Aan de rechterkant is er een plateau met vooral zand vanaf een meter of 13. Dat betekent dat je, als je op de heenweg een vrij diepe duik hebt gemaakt, een behoorlijk eind boven het koraal moet blijven op de terugweg of dat je boven het minder aantrekkelijke zandplateau zwemt.

Deze plek is welbekend vanwege de Coral Spawning in september en oktober. Gedurende die periode komen hier veel duikers om de spawning te bekijken.

Hoe kom je er?

slangenbaai_htgtEerst moet je richting het dorp St. Michiel rijden. Rijdend op de weg naar Bullenbaai zie je op een gegeven moment een verkeersbord met de richting naar St. Michiel. Dat moet je volgen door linksaf te slaan. Rijdend op die weg kom je door het nieuwe gedeelte van St. Michiel. De weg gaat naar boven en draait naar rechts. Na de draai moet je de eerste straat aan je linkerhand inrijden. Aan de rechterkant van de straat ligt daar een traditioneel huisje, geelgeverfd (zie foto). Ga daar naar links en volg die weg naar benenden richting de zee. Aan het eind (soort T-kruising) moet je naar links en ga je parallel aan de kust rijden (moeilijk te zien vanwege de huizen). Rijdend langs de huizen zie je aan je linkerhand een sportveld. Rij door totdat je bij een kleine parkeerplaats komt vlak voor Waterside Apartments, Parkeer daar je auto, doe je duikspullen en aan en loop naar beneden naar het strand.

Foto's