Westen

Playa Abou (Grote Knip)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

playa abou grote knipKarakteristieken

Duik vanaf de kant
Faciliteiten op het strand

Beschrijving

Playa Abou is een groot strand. Het strand is favoriet bij bewoners van Curaçao, die ernaartoe komen in grote groepen en de hele dag op het strand blijven meestal met een BBQ (mag officieel niet meer). Er zijn wat hutjes, maar om die te krijgen moet je vroeg komen. Achter op het strand staan enkele bomen, waar je ook schaduw kunt vinden.

Voor het duiken is deze plek wat minder ideaal, want je moet een behoorlijk eind uitzwemmen om bij de blauwe rand te komen, maar het is wel de moeite waard. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat je ver genoeg bent om af te kunnen dalen. De rest tot de blauwe rand kun je dan onder water afleggen. Vóór het strand is de koraaldichtheid vrij laag. Het rif loopt vanaf een meter of 13 redelijk steil naar beneden. Onder de 25 meter begint weer een zandvlakte.

Linksaf is de helling minder steil (rond de 45 graden) en de koraaldichtheid is veel hoger. Er is een grote variatie in soorten koraal en er zijn ook allerlei sponzen te zien (Orange Elephant Ear, Netted Barrel Sponges, Azure and Pink Vase sponges om er enkele te noemen). Er zijn ook een paar echt grote koraalformaties.

Op de terugweg naar het strand zwem je lange tijd over zand. Maar ook daar kun je nog voor een verrassing komen te staan. Gedurende een van onze duiken hier kwamen we een kleine Stingray tegen, die vrijwel onzichtbaar was, omdat hij vrijwel volledig bedekt was met zand. Alleen zijn ogen en een deel van de staart waren zichtbaar.

Hoe kom je er?

playa abou grote knip htgtKomend vanuit de stad neem je de weg naar het westelijk deel van het eiland.Er is feitelijk maar één asfaltweg die kant op. Op deze weg neem je de tweede afslag aan je linkerhand in de richting van Soto. Vanaf dat punt is het nog ongeveer 15 minuten tot Soto. Het is een klein dorp, waar je doorheen komt als je de weg vervolgt. Vervolgens passeer je een andere kleine plaats, Lagun; daar ligt Lagun baai, wat ook een leuke plek is om naartoe te gaan. Maar in dit geval vervolg je de weg totdat je na enkele bochten bij een T-kruising komt. Daar ga je linksaf. Nadat je over 3 kleine heuvels (de 'achtbaan') gereden bent zie je een richtingbord (zie linkerfoto) met Westpunt rechtdoor en Knip linksaf. Daar ga je naar links. Vervolg die weg. Je passeert een oud wachthuisje. Na een paar honderd meter is er een ander richtingbord, waar je kunt kiezen tussen Playa Kenepa Chiki (Kleine Knip) en Playa Abou (zie rechterfoto). Neem de richting naar Playa Abou. Aan het einde van de weg kom je op een parkeerplaats. Daar parkeer je je auto. Laat geen waardevolle zaken achter in de auto. Als je van plan een tijdlang op het strand te blijven, kun je het beste alles, inclusief je duikuitrusting, meenemen naar het strand.  Anders kun je het beste je duikspullen aandoen op de parkeerplaats en volledig opgetuigd via de trap naar beneden gaan.

Foto's

Playa Forti

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

playa forti near westpuntKarakteristieken

Duik vanaf de kant

Beschrijving

Playa Forti ligt in het meest Westelijke deel van het eiland. Deze baai ligt naast die van Westpunt en heeft donker zand, waardoor het erg warm aan de voeten kan worden. Iets om te onthouden als je blootsvoets op het zand stapt.

De baai wordt vooral bezocht doot lokale mensen en minder door toeristen. Er zijn geen faciliteiten op het strand, maar er zijn diverse restaurants boven op de parkeerplaats. Er zijn wat hutjes voor schaduw.

Het is een leuke plaats om te snorkelen vooral als je naar links gaat langs de steile rotswand. Maar pas op, want het is op deze plaats dat mensen naar beneden springen vanaf de top van de rotswand.

De blauwe rand is vrij ver, dus dat betekent een behoorlijk eind zwemmen voordat je onder water gaat. Kijk, terwijl je nog op de parkeerplaats staat, in welke richting de blauwe rand het dichtste bij is.
Er is geen echte 'drop-off'. Het rif loopt geleidelijk naar beneden. De eerste keer dat ik hier dook bleek ik al op 24 meter diepte te zijn, voordat ik me realiseerde dat ik voorbij de blauwe rand was.

Pal voor het strand is er vooral zand. Er ligt ook veel puin, vooral aluminium. Naar links neemt de koraaldichtheid al snel toe. De onderwaterwereld is een mooi mengsel van sponzen en hard koraal, hoewel het harde koraal overheerst. Het leuke van deze duikstek, en dat geldt ook voor de ernaast liggende duikstek Westpunt, is dat je er vissen kunt tegenkomen, die normaal alleen aan de Noordkant voorkomen. Ik heb hier meerdere malen de Sargassum Triggerfish en de Ocean Triggerfish gezien. Die kom je normaal gesproken niet tegen aan de Zuidkant van het eiland.

Hoe kom je er?

playa forti near westpunt htgtEr zijn twee manieren om hier te komen vanaf de Oostelijke kant van het eiland. Beide starten met de Weg naar Westpunt.  Dat is de enige asfaltverbinding tussen het Oosten en het Westen van eiland.

De eerste optie is om linksaf te gaan bij de afslag "Soto" en die weg te vervolgen langs een aantal andere duikstekken, zoals San Juan, San Nicolaas, Playa Lagun en Playa Abou. Uiteindelijk bereik je de parkeerplaats met een aantal restaurants, waarvan er een de naam Playa Forti heeft. De andere optie is om op de Weg naar Westpunt te blijven. Dan passeer je het dorpje Barber en na enige tijd de ingang van het Nationale Park Christoffel met daarin de hoogste berg van het eiland. Uiteindelijk passeer je de kerk van Westpunt en daarna bereik je al snel de parkeerplaats met de restaurants.

Parkeer daar je auto, doe je duikspullen aan en ga dan via de trap naar beneden naar het strand, waar je het water in kunt lopen.

Foto's

Santa Cruz

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

santa_cruz_beachKarakteristieken

Kustduik
Geen voorzieningen

Beschrijving

St. Cruz is een breed strand dicht bij het landhuis St. Cruz. Deze baai wordt nauwelijks bezocht door toeristen, maar is welbekend bij de lokale bevolking. Het strand is breed en aan de rand staan er palmbomen en diverse hutten. De grote hutten kunnen met gemak een grote groep mensen herbergen.
Voor duiken is dit strand niet geweldig, omdat je erg ver moet zwemmen om bij de blauwe rand te komen. Het kost bijna 15 minuten om er te komen. De baai zelf is vooral zand, dus er is weinig te zien onder water behalve dat dit een van de weinige plaatsen is waar je Sea Whips kunt vinden.

De duikstek zelf is ook niet bijzonder. Het rif loopt geleidelijk naar beneden en de koraaldichtheid is laag. Er zijn wel veel mooie sponzen aanwezig, afgewisseld met stukken met dood koraal, waarschijnlijk als gevolg van een tropische storm of orkaan. Geen aanrader, tenzij je de meeste andere duikstekken al hebt bezocht.

Een reden om hier wel te komen is het feit dat je hiervandaan in de richting van Santu Pretu (zwart zand) kunt duiken. Via het land is die plek moeilijk bereikbaar. Als je de baai uitzwemt kun je het donkere zandstrand zien naar het Oosten. Vóór het strand van Santu Pretu zijn vrijwel zeker Garden Eels te zien. Je kunt deze plek bereiken door naar het Oosten te duiken. Op de terugweg vind je op een diepte van 10 to 15 meter stukken zand. Daar zitten de Garden Eels. Maar je moet daar heel rustig naar toe zwemmen, anders verdwijnen ze in het zand.

 

 

Hoe kom je er?

santa_cruz_beach_htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland neem je de enige grote weg van het midden van het eiland naar het Westen, de Weg naar Westpunt. Deze weg volg je tot de afslag Soto. Daar neem je de afslag naar links richting Soto. Je blijft op die weg tot ruim voorbij het dorpje Soto. Op een gegeven moment passeer je aan je rechterhand het landhuis van Santa Cruz. Enige tijd daarna zie je een wegwijzer met daarop Sta Cruz (zie foto). Neem dan de eerste afslag links en volg de slingerweg tot bij het strand. Je kunt overal langs het strand je auto parkeren.

Westpunt

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

westpuntKarakteristieken

Duik vanaf de kant

Beschrijving

Deze duikstek ligt vrijwel op de meest Westelijke punt van het eiland; de duikstek grenst aan een publiek strand.

Er ligt hier een pier voor de vissers en er is een plaats waar je je boot te water kunt laten vanaf een aanhanger. Er zijn ook enkele gebouwen en er is een plek waar je vis kunt kopen van de lokale vissers. De plek is erg fotogeniek vanwege de kleine boten in het helderblauwe water.

Onder water is er een langgerekte zandvlakte onder voordat je de blauwe rand bereikt. Het is ook niet echt een 'drop-off', want het rif loopt geleidelijk naar beneden van ongeveer 8 meter diepte tot ruim 30. De helling is bedekt met gezond koraal en veel sponzen. En, vreemd genoeg, je ziet hier ook groene planten; dat is een algensoort. Het is de Small-leaf Hanging Vine (hangende klimop met kleine bladeren). Soms zijn de bladeren helemaal wit, waarschijnlijk het gevolg van kalkafzetting. Je kunt je duik maken tussen de 10 en 15 meter en ziet op die diepte veel koraal, sponzen en vis.

Een karakteristiek punt onder water is het beeld van Koning Neptunus. Dat ligt vrijwel pal voor de baai, dus het is tevens een goed oriëntatiepunt voor de terugweg.

Hoe kom je er?

westpunt htgtKomend vanuit de Oostelijke zijde van het eiland moet je eerst naar de rotonde van Zegu (dicht bij het vliegveld) gaan.  Je kunt die rotonde niet missen, want er loopt maar een weg naar het Westelijk deel van het eiland. Volg die Weg naar Westpunt. Na ongeveer een half uur rijden vanaf de rontonde passeer je de ingang van het Nationaal Park, het Christoffel park. Vervolg de weg totdat je aan je linkerhand het restaurant van Jaanchi ziet en rechts het richtingbord naar Playa Kalki en Watamula. Even verder is er een afslag naar rechts met de aanduiding Playa Grandi bij een splitsing in de weg (zie foto). Ga naar rechts en rijd door tot de parkeerplaatsen dicht bij de kust. Parkeer daar je auto en trek je duikspullen aan.

Foto's

Playa Lagun

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

playa lagun orgKarakteristieken

Kustduik
Geen (soms beperkte) voorzieningen

Beschrijving

Playa Lagun is een mooie beschutte baai, perfect voor duiken en snorkelen en ook perfect om te BBQ-en langs de randen van het zandstrand (op het zand is het niet meer toegestaan).

Lagun heeft een mooi zandstrand. De baai is vrij smal met aan beide zijden steile rotswanden. Snorkelen is erg leuk dicht bij de randen van de baai. Dit is een van mijn favoriete plekken om te duiken. Uitzwemmen tot aan de blauwe rand kost iets meer dan 5 minuten. Vergeet daarbij niet regelmatig onder je te kijken, want er zijn regelmatig schildpadden en pijlstaartinktvissen in of net buiten de baai te zien.

Bij de blauwe rand kun je beide kanten op. Allebei de kanten zijn mooi, maar mijn voorkeur is linksaf (Oosten), want daar is de koraaldichtheid het hoogst. Op ongeveer 12 meter diepte zijn zeer grote sterkoraal formaties te zien. Dieper en pas na ca 20 minuten staan grote Giant Barrel Sponzen. Kijk altijd in die sponzen, want soms is er een grote krab in te vinden.
Op de terugweg kun je hier regelmatig een schildpad tegenkomen. In de baai zelf moet je uitkijken naar squids (pijlstaartinktvissen).

Naar het westen is de koraaldichtheid minder, maar ook aan die kant is een duik zeker de moeite waard. In het begin is er nog veel zand, maar dat verandert naarmate je verder komt. Ook hier is er een overvloed aan sponzen.
Dit is de enige plek waar ik ooit een Manta heb gezien. Dat is een overgetelijke ervaring.

Er is bijna nooit een zodanige stroming dat je niet vrij kunt kiezen welke kant je opgaat.

 Hoe kom je er?

playa_lagun_htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland neem je de enige grote weg van het midden van het eiland naar het Westen, de Weg naar Westpunt. Deze weg volg je tot de afslag Soto. Daar neem je de afslag naar links richting Soto. Je blijft op die weg tot ruim voorbij het dorpje Soto. Na Soto komt je eerst langs het landhuis Santa Cruz en daarna langs de baai van Santa Cruz. Vrij snel daarna volgt een bocht naar links en dan zie je na korte tijd de ingang naar de baai van Lagun (zie foto). Er staat daar een grote boom midden op de weg. Neem de afslag naar links en parkeer je auto bij het strand of langs de weg.