Westen

Playa Abou (Grote Knip)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

playa abou grote knipKarakteristieken

Duik vanaf de kant
Faciliteiten op het strand

Beschrijving

Playa Abou is een groot strand. Het strand is favoriet bij bewoners van Curaçao, die ernaartoe komen in grote groepen en de hele dag op het strand blijven meestal met een BBQ (mag officieel niet meer). Er zijn wat hutjes, maar om die te krijgen moet je vroeg komen. Achter op het strand staan enkele bomen, waar je ook schaduw kunt vinden.

Voor het duiken is deze plek wat minder ideaal, want je moet een behoorlijk eind uitzwemmen om bij de blauwe rand te komen, maar het is wel de moeite waard. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat je ver genoeg bent om af te kunnen dalen. De rest tot de blauwe rand kun je dan onder water afleggen. Vóór het strand is de koraaldichtheid vrij laag. Het rif loopt vanaf een meter of 13 redelijk steil naar beneden. Onder de 25 meter begint weer een zandvlakte.

Linksaf is de helling minder steil (rond de 45 graden) en de koraaldichtheid is veel hoger. Er is een grote variatie in soorten koraal en er zijn ook allerlei sponzen te zien (Orange Elephant Ear, Netted Barrel Sponges, Azure and Pink Vase sponges om er enkele te noemen). Er zijn ook een paar echt grote koraalformaties.

Op de terugweg naar het strand zwem je lange tijd over zand. Maar ook daar kun je nog voor een verrassing komen te staan. Gedurende een van onze duiken hier kwamen we een kleine Stingray tegen, die vrijwel onzichtbaar was, omdat hij vrijwel volledig bedekt was met zand. Alleen zijn ogen en een deel van de staart waren zichtbaar.

Hoe kom je er?

playa abou grote knip htgtKomend vanuit de stad neem je de weg naar het westelijk deel van het eiland.Er is feitelijk maar één asfaltweg die kant op. Op deze weg neem je de tweede afslag aan je linkerhand in de richting van Soto. Vanaf dat punt is het nog ongeveer 15 minuten tot Soto. Het is een klein dorp, waar je doorheen komt als je de weg vervolgt. Vervolgens passeer je een andere kleine plaats, Lagun; daar ligt Lagun baai, wat ook een leuke plek is om naartoe te gaan. Maar in dit geval vervolg je de weg totdat je na enkele bochten bij een T-kruising komt. Daar ga je linksaf. Nadat je over 3 kleine heuvels (de 'achtbaan') gereden bent zie je een richtingbord (zie linkerfoto) met Westpunt rechtdoor en Knip linksaf. Daar ga je naar links. Vervolg die weg. Je passeert een oud wachthuisje. Na een paar honderd meter is er een ander richtingbord, waar je kunt kiezen tussen Playa Kenepa Chiki (Kleine Knip) en Playa Abou (zie rechterfoto). Neem de richting naar Playa Abou. Aan het einde van de weg kom je op een parkeerplaats. Daar parkeer je je auto. Laat geen waardevolle zaken achter in de auto. Als je van plan een tijdlang op het strand te blijven, kun je het beste alles, inclusief je duikuitrusting, meenemen naar het strand.  Anders kun je het beste je duikspullen aandoen op de parkeerplaats en volledig opgetuigd via de trap naar beneden gaan.

Foto's

Playa Forti

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

playa forti near westpuntKarakteristieken

Duik vanaf de kant

Beschrijving

Playa Forti ligt in het meest Westelijke deel van het eiland. Deze baai ligt naast die van Westpunt en heeft donker zand, waardoor het erg warm aan de voeten kan worden. Iets om te onthouden als je blootsvoets op het zand stapt.

De baai wordt vooral bezocht doot lokale mensen en minder door toeristen. Er zijn geen faciliteiten op het strand, maar er zijn diverse restaurants boven op de parkeerplaats. Er zijn wat hutjes voor schaduw.

Het is een leuke plaats om te snorkelen vooral als je naar links gaat langs de steile rotswand. Maar pas op, want het is op deze plaats dat mensen naar beneden springen vanaf de top van de rotswand.

De blauwe rand is vrij ver, dus dat betekent een behoorlijk eind zwemmen voordat je onder water gaat. Kijk, terwijl je nog op de parkeerplaats staat, in welke richting de blauwe rand het dichtste bij is.
Er is geen echte 'drop-off'. Het rif loopt geleidelijk naar beneden. De eerste keer dat ik hier dook bleek ik al op 24 meter diepte te zijn, voordat ik me realiseerde dat ik voorbij de blauwe rand was.

Pal voor het strand is er vooral zand. Er ligt ook veel puin, vooral aluminium. Naar links neemt de koraaldichtheid al snel toe. De onderwaterwereld is een mooi mengsel van sponzen en hard koraal, hoewel het harde koraal overheerst. Het leuke van deze duikstek, en dat geldt ook voor de ernaast liggende duikstek Westpunt, is dat je er vissen kunt tegenkomen, die normaal alleen aan de Noordkant voorkomen. Ik heb hier meerdere malen de Sargassum Triggerfish en de Ocean Triggerfish gezien. Die kom je normaal gesproken niet tegen aan de Zuidkant van het eiland.

Hoe kom je er?

playa forti near westpunt htgtEr zijn twee manieren om hier te komen vanaf de Oostelijke kant van het eiland. Beide starten met de Weg naar Westpunt.  Dat is de enige asfaltverbinding tussen het Oosten en het Westen van eiland.

De eerste optie is om linksaf te gaan bij de afslag "Soto" en die weg te vervolgen langs een aantal andere duikstekken, zoals San Juan, San Nicolaas, Playa Lagun en Playa Abou. Uiteindelijk bereik je de parkeerplaats met een aantal restaurants, waarvan er een de naam Playa Forti heeft. De andere optie is om op de Weg naar Westpunt te blijven. Dan passeer je het dorpje Barber en na enige tijd de ingang van het Nationale Park Christoffel met daarin de hoogste berg van het eiland. Uiteindelijk passeer je de kerk van Westpunt en daarna bereik je al snel de parkeerplaats met de restaurants.

Parkeer daar je auto, doe je duikspullen aan en ga dan via de trap naar beneden naar het strand, waar je het water in kunt lopen.

Foto's

Kleine Knip

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

kleine_knipKarakteristieken

Kustduik
Beperkte voorzieningen

Beschrijving

Kleine Knip is de kleinste van de twee stranden bij landhuis Knip. Het zandstrand is klein, maar kijkt uit over een brede baai.

Het is een beschutte baai. Je zult hier vooral lokale mensen aantreffen. Er zijn hutjes voor schaduw en er staan meestal verplaatsbareWC-huisjes. De lokale bevolking BBQ't hier graag, maar dat is officieel verboden.

Het is een flink eind zwemmen naar de blauwe rand. Het kost je ongeveer 10 - 15 minuten. En er nagenoeg niets te zien tussen de kust en de blauwe rand. Vanaf de blauwe rand loopt het rif zeer geleidelijk naar beneden. Tussen de 10 en 25 meter staat mooi en gezond koraal. Dieper wordt het vooral zanderig. Vóór het strand staan enkele grote Sterkoraal formaties.

Hoe kom je er?

kleine_knip_htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland neem je de enige grote weg van het midden van het eiland naar het Westen, de Weg naar Westpunt. Deze weg volg je tot de afslag Soto. Daar neem je de afslag naar links richting Soto. Je blijft op die weg tot ruim voorbij het dorpje Soto. Na Soto komt je eerst langs het landhuis Santa Cruz, de baai van Santa Cruz en de ingang naar de baai van Lagun. Rij verder door het dorpje Lagun totdat je bij een T-splitsing komt. Ga daar naar links Nadat je drie heuvels in de weg (de "achtbaan") bent gepasseerd zie je een verkeersbord met daarop Westpunt rechtdoor en Knip naar links (zie foto). Ga daar naar links. Vervolg die weg. Je komt langs een klein verlaten portiershuisje. Na een paar honderd meter is er een afslag naar links. Die afslag is gemarkeerd met een rode steen. Ga daar naar links en parkeer je auto langs de weg of bij het strand.

Foto's

Westpunt

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

westpuntKarakteristieken

Duik vanaf de kant

Beschrijving

Deze duikstek ligt vrijwel op de meest Westelijke punt van het eiland; de duikstek grenst aan een publiek strand.

Er ligt hier een pier voor de vissers en er is een plaats waar je je boot te water kunt laten vanaf een aanhanger. Er zijn ook enkele gebouwen en er is een plek waar je vis kunt kopen van de lokale vissers. De plek is erg fotogeniek vanwege de kleine boten in het helderblauwe water.

Onder water is er een langgerekte zandvlakte onder voordat je de blauwe rand bereikt. Het is ook niet echt een 'drop-off', want het rif loopt geleidelijk naar beneden van ongeveer 8 meter diepte tot ruim 30. De helling is bedekt met gezond koraal en veel sponzen. En, vreemd genoeg, je ziet hier ook groene planten; dat is een algensoort. Het is de Small-leaf Hanging Vine (hangende klimop met kleine bladeren). Soms zijn de bladeren helemaal wit, waarschijnlijk het gevolg van kalkafzetting. Je kunt je duik maken tussen de 10 en 15 meter en ziet op die diepte veel koraal, sponzen en vis.

Een karakteristiek punt onder water is het beeld van Koning Neptunus. Dat ligt vrijwel pal voor de baai, dus het is tevens een goed oriëntatiepunt voor de terugweg.

Hoe kom je er?

westpunt htgtKomend vanuit de Oostelijke zijde van het eiland moet je eerst naar de rotonde van Zegu (dicht bij het vliegveld) gaan.  Je kunt die rotonde niet missen, want er loopt maar een weg naar het Westelijk deel van het eiland. Volg die Weg naar Westpunt. Na ongeveer een half uur rijden vanaf de rontonde passeer je de ingang van het Nationaal Park, het Christoffel park. Vervolg de weg totdat je aan je linkerhand het restaurant van Jaanchi ziet en rechts het richtingbord naar Playa Kalki en Watamula. Even verder is er een afslag naar rechts met de aanduiding Playa Grandi bij een splitsing in de weg (zie foto). Ga naar rechts en rijd door tot de parkeerplaatsen dicht bij de kust. Parkeer daar je auto en trek je duikspullen aan.

Foto's

Playa Jerimi

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

playa jerimiKarakteristieken

Kustduik
Geen voorzieningen

Beschrijving

Er is weinig schaduw op het strand van Playa Jerimi. Dat betekent dat je vroeg moet komen om een van de weinige schaduwplekken te claimen, als je er langer wil blijven of dat je zelf iets moet meebrengen om schaduw te geven. Aangezien er geen voorzieningen zijn moet je in zo'n geval ook zelf zorgen voor eten en drinken.

Het strand zelf is meestal erg rustig. Dit verhoogt het risico van inbraak in je auto terwijl je aan het strand of in het water ligt. Dit is mijn buddy en mij overkomen in 1999. Sindsdien hebben we deze baai lange tijd gemeden. In 2007 zijn we er weer eens naar toe gegaan en ik heb de indruk dat het er veiliger is. In elk geval is er toen niets gebeurd terwijl we er waren.

Het strand bestaat gedeeltelijk uit zand en voor een ander deel uit dode koraalresten. De baai is breder dan die van Lagun en ook hier zijn er links en rechts steile rotswanden.

Duiken hier is erg mooi. De blauwe rand is iets verder dan bij Lagun, maar nog steeds goed te doen. Ook hier geldt dat je bij het uitzwemmen regelmatig onder je moet kijken om zeker te zijn dat je niets mist. Zelfs binnen de baai zie je soms een schildpad. De baai zelf bestaat vooral uit wit zand. Bij de blauwe rand loopt het rif tussen de 10 en 15 meter geleidelijk naar beneden; daarna wordt de helling steiler (rond de 45 graden). De koraaldichtheid is hoog en het koraal ziet er gezond uit. Er zijn ook sponzen, maar duidelijk minder dan bij Lagun. En vreemd genoeg zie je hier geen Giant Barrel sponzen beneden de 15 meter. In ieder geval niet aan de Oostkant. Op 15 meter staan er wel diverse.

Richting het Oosten passeer je eerst een strook zand, die van het strand de diepte in loopt. Zodra je daar voorbij bent staat er een hoop koraal met vrijwel geen zand er tussen.

Hoe kom je er?

playa jerimi htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland neem je de enige grote weg van het midden van het eiland naar het Westen, de Weg naar Westpunt. Deze weg volg je tot de afslag Soto. Daar neem je de afslag naar links richting Soto. Je blijft op die weg tot ruim voorbij het dorpje Soto. Na Soto komt je eerst langs het landhuis Santa Cruz, de baai van Santa Cruz en de ingang naar de baai van Lagun. Rij verder door het dorpje Lagun totdat je bij een T-splitsing komt. Ga daar naar links en daarna vrijwel onmiddellijk weer naar links bij de wegwijzer met de aanduiding Playa Jerimi (zie foto). Er is een parkeerplaats om je auto neer te zetten. Er is een stenen trap naar beneden naar het strand. Laat geen waardevolle spullen in je auto achter, want inbrekers hebben vrij spel op de parkeerplaats, die niet te zien is vanaf het strand.

Foto's