De Tugboat bij Baya

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Karakteristieken

Kustduik
Bootduik
Wrak

Beschrijving

Strand bij Baya voor de duikshop; toegang tot TugboatDe Tugboat is een van de weinige boot wrakken, die Curaçao rijk is. Het wrakje is gelegen ten Oosten van de baai van Baya (baai vóór de duikshop).

Vanaf het strandje vóór de duikshop kun je eenvoudig het water inlopen.

Duiken op deze plek is speciaal, want er zijn diverse aantrekkelijke punten onder water. Duiken start je altijd in Oostelijke richting. Er is zelden stroming. Eerst is er een geleidelijke helling naar beneden met weinig koraal. Na ongeveer 10 minuten bereik je een eerste nagenoeg verticale wand. De wand is bedekt met afhangende sponzen. Het lijken net hangplanten. Verder zijn er enkele grote Olifantsoor sponzen en een aantal plekken met helder gele buissponzen.

Na enige tijd is er een tweede steile wand, maar dan ben je waarschijnlijk bijna op de helft van de lucht. Tijd dus om om te draaien, want er is nog meer te zien.

Zwem terug langs de bovenkant van het rif. Daar is een hoop zacht koraal. Op een gegeven moment bereik je de ankerketting van de boei voor de tugboat. Vanaf dat punt moet je richting kust zwemmen (rechts aanhouden). Na korte tijd zie je de tugboat verschijnen in ondiep water. Er zijn altijd Yellowtail Snappers te vinden hier en vaak ook een mooie blause Parrotfish. De vissen worden gevoerd op deze plek en dat verklaart waarom ze niet schuw zijn.

Blijf niet hier totdat je lucht op is, maar zwem verder langs de bovenkant van het rif tot voorbij het punt waar je het water in bent gegaan. Na 5 tot 10 minuten bereik je de pier. Zwem voorzichting onder de pier (veel uitstekende delen). Alle palen zijn flink begroeid met sponzen. Zwem tot het eind van de pier en dan terug onder de andere kant van de pier tot in de baai vóór de duikschool.

Je kunt dit uiteraard ook verdelen over meerdere duiken op deze plek. 

Hoe kom je er?

Komend vanuit de stad neem je de Caracasbaaiweg richting Caracasbaai. Aan het eind van die weg kom je op een rotonde. Rij die voor driekwart af en rij dan tot het eind van die weg langs het strand. Aan het eind vervolgt de weg met een bocht naar rechts. Er komt eerst een kleine rotonde, die je moet oversteken. Daarna maakt de weg een bocht naar rechts en dan weer naar links langs de kust. Ga dan bij de eerste gelegenheid naar link en op de volgende kruising naar rechts. Volg die weg. Hij leidt je achter langs het hoofdgebouw van het hoofdstrand. Daar moet je nog doorrijden tot je op een T-splitsing komt. Ga daar naar rechts en parkeer je auto in de buurt van de duikshop.