Annabaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Karakteristieken

Kustduik
Betaald
Advanced diver

Beschrijving

anna_bayDit is de haveningang van Curaçao. Op deze plek ligt het wrak van de Mediator. Verder richting de Julianabrug ligt ook nog het wrak van de Alphen en vlak bij de pontonbrug is allerlei spul uit het einde van de 19e eeuw te vinden (o.a. glazen flessen, jeneverkruiken en serviesgoed).
De Mediator was een stoom-vrachtschip dat is gezonken in 1884 na een aanvaring met een Duits schip.
De botsing vond plaats terwijl de Mediator aan de kade lag. Het schip zonk snel en ligt sindsdien op de bodem op een diepte van ongeveer 20 meter (boeg) tot 13 meter (achterkant).
Het wrak is 90 meter lang en ongeveer 10 meter breed. Het is, gegeven de ouderdom ervan, in redelijk goede conditie.
STIMANA (Stichting Maritieme Archeologie Nederlandse Antillen) duikt regelmatig op dit wrak om het in goede staat te houden en om artefacten te conserveren. Een ander doel van STIMANA is om het wrak schoon te maken en er een duikattractie van te maken en tegelijkertijd het wrak te conserveren, zodat het behouden blijft voor de toekomst.
Duiken op deze plek is alleen toegestaan onder begeleiding van STIMANA. Op zondagen zijn er regelmatig vrijwilligers van STIMANA aanwezig om rondleidingen onder water te verzorgen. Het zijn allemaal ervaren divemasters of instructeurs, die elk veel duiken op deze plek hebben gemaakt. Voor de rondleidingen moet betaald worden. Afspraken kunnen gemaakt worden via Uniek Curacao.

Hoe kom je er?

anna_bay_htgtKomend van de oprit naar de Juliana brug (vanaf de Oostkant van de stad) of vanaf de afrit (komend vanuit het Westen) neem je de afrit naar Punda. Volg die afrit en neem de afslag aan je rechterhand bij The Movies (bioscoop). Volg die afslag langs de bioscoop tot op de T-kruising. Daar ga je naar rechts (enige optie) en op de volgende T-kruising links en dan weer direct rechts. Aan het einde links, weer links en dan bereik je de Douane-ingang naar de werf (tegenover het gebouw op de foto). Ga daar naar binnen en vertel tegen de bewaker dat je komt voor een duik met Stimana. Als het goed is staat je naam op de lijst en word je doorgelaten. 

Voor meer informatie over de Mediator zie de betreffende sectie op deze website.