Vaersenbaai

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Karakteristieken

Kustduik
Wrakduik
Voorzieningen (restaurant en bar)
Betaald (uitsluitend voor bezoekende duikscholen; strandbezoekers vrij)
Advanced Diver (voor de wrakken)

Beschrijving

Vaersenbaai_20110717_001_smallDit strand is volledig gerenoveerd nadat een orkaan (Omar) en de tand des tijds hier hadden huisgehouden. Gedurende lange tijd was het niet veilig om hier je auto te parkeren. Dit is allemaal veranderd. Sinds juli 2011 is deze plaats weer open. De verandering is zo dramatisch dat je dat met eigen ogen moet gaan zien. Het restaurant is volledig gerenoveerd en uitgebreid met twee delen, waar lounge banken zijn geplaatst. Er is een nieuwe laag zand op het strand aangebracht en er zijn luxe strandbedden op geplaatst. De pier en het vlot zijn vervangen. Er is een nieuwe duikschool geopend. Zelfs de naam van deze plek is gewijzigd in Kokomo Beach. En er is 24 uur per dag bewaking.
Het strand is nog steeds gratis. Meebrengen van eigen eten en drinken is niet toegestaan evenals het meebrengen van huisdieren. Er is een douce en er zijn WC's beschikbaar tegen betaling van een klein bedrag. Duikers, die een tank of ander duikmateriaal huren van de duikschool mogen gratis gebruik maken van de spoelbakken naast de duikschool.

Je kunt hier verschillende soorten duiken maken. Als je nog niet erg ervaren bent of niet te diep wil gaan, kun je een normale ondiepe duik maken langs het rif. Je kunt ook een duik maken naar het ponton (gemiddelde tot diepe duik) op voorwaarde dat je hiervoor voldoende ervaring hebt (advanced) of je kunt gaan naar de autowrakken (diepduik).

De blauwe rand is dicht bij de kust. Op het ondiepe stuk ligt een dik touw dat als herkenningspunt kan dienen op de terugweg richting de steiger.
De koraaldichtheid is vrij groot en het koraal ziet er goed uit. Er zijn ook diverse grote Olifantsoor sponzen en meestal is er veel vis te zien..
Als je naar het ponton wil gaan kun je langs het rif zwemmen naar links totdat je het ponton onder je ziet opdoemen. De bovenkant ligt op ongeveer 18 meter en het diepste punt rond de 36 meter. Let dus op je bodemtijd als je naar het diepste punt gaat.

Als je naar de autowrakken wil duiken kun je het beste aan het oppervlak naar links langs de kust zwemmen tot je onder water het betonblok ziet waar vroeger de boei aan zat. Dat kost ongeveer 20 minuten. Daar ga je onder water bij de blauwe rand en daal je snel af. De eerste wrakken kom je tegen op ongeveer 20 meter diepte, maar ze lopen door tot voorbij 40 meter. Er ligt ook een boot, maar die ligt te diep voor een verantwoorde duik (ruim 50 meter). Let goed op je bodemtijd als je naar de diepere wrakken gaat.

Hoe kom je er?

KokomoBeach_20110603_001_smallRij in de richting van het dorp St. Michiel, maar ga niet St. Michiel in. Rij rechtdoor. Je komt langs de zoutpannen, waar je vaak flamingos kunt aantreffen. Als je bij het bord Vaersenbaai komt ga je naar links. Het is een asfaltweg, die naar de poort van Vaersenbaai leidt. Rij door het hek en parkeer je auto.