Playa Hundu

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Karakteristieken

Kustduik
Geen voorzieningen

Beschrijving

playa_hunduDeze duikstek ligt tussen de plantage van San Juan en Sunset Waters. Deze plek is niet gemakkelijk te vinden tenzij je weet hoe je er moet komen.

Het is strand met koraal resten met enkele schaduwplekken onder de bomen. Links en rechts zijn er kliffen. Aan de rechterkant staan er huizen boven op de klif. 
Het is gemakkelijk om het water in te gaan. Er liggen wat rotsen in het water en er kunnen golven zijn, maar normaal gesproken kun je eenvoudig het water in lopen totdat het voldoende diep is om je vinnen aan te doen.
De kompaskoers naar buiten is 240 graden (WZW). De blauwe rand is niet ver van de kust.  De helling van het rif is ongeveer 45 graden en soms wat steiler. Het gedeelte vóór het strand kan wat "mistig" zijn vanwege het zand, maar dat verandert snel als je richting het Oosten gaat (en waarschijnlijk ook als je naar het Westen gaat, maar dat heb ik nog niet geprobeerd).
Navigeren hier is eenvoudig. Er zijn diverse zandvalleien vanaf de kust richting het diepe gedeelte. Door te tellen hoeveel van dergelijke valleien je passeert kun je gemakkelijk je weg terugvinden naar het beginpunt. Niet dat het veel uitmaakt, want je kunt overal het water verlaten, zolang je maar voor het strand uitkomt. Er zijn ook verscheidene goed te onderscheiden groepen sponzen, die je zou kunnen gebruiken om te herkennen waar je het water in bent gegaan.
De koraaldichtheid is hoog. Het koraal ziet er niet overal even gezond uit. Wellicht het gevolg van de recente stormen. Er zijn grote zachte koralen, grote buissponzen, enkele Olifantsoor sponzen en verschillende soorten hard koraal.
Ook het ondiepe gedeelte is mooi om te duiken.

 

 

Hoe kom je er?

playa_hundu_htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland ga je richting Westpunt. Neem de enige weg naar het Westen, de weg naar Westpunt, en rij langs Landhuis Daniel en het dorp Terra Kora totdat je de afslag Soto tegenkomt. Ga daar naar links. Volg deze weg. Eerst passeer je de duidelijk herkenbare ingang van Cas Abou. Geruime tijd later kom je bij de kerk van Soto. Vrijwel direct na de kerk is er een afslag naar links, die je moet nemen. Dat is in de richting van Sunset Waters.
Je passeert al snel het landhuis van Groot Santa Martha. Aan de linkerkant zie je een stenen muur. Aan het einde van die muur is er een zandweg naar links (zie foto). Sla die zandweg in. Na korte tijd gaat die zandweg over in asfalt. Volg die weg en hoop dat er geen auto's van de andere kant komen, want het is moeilijk om elkaar te passeren op deze smalle weg. Na een behoorlijk eind rijden gaat de weg weer over in een zandweg en kort daarna bereik je de zee. Je kunt je auto zowel links als rechts parkeren.