Playa Lagun

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

playa lagun orgKarakteristieken

Kustduik
Geen (soms beperkte) voorzieningen

Beschrijving

Playa Lagun is een mooie beschutte baai, perfect voor duiken en snorkelen en ook perfect om te BBQ-en langs de randen van het zandstrand (op het zand is het niet meer toegestaan).

Lagun heeft een mooi zandstrand. De baai is vrij smal met aan beide zijden steile rotswanden. Snorkelen is erg leuk dicht bij de randen van de baai. Dit is een van mijn favoriete plekken om te duiken. Uitzwemmen tot aan de blauwe rand kost iets meer dan 5 minuten. Vergeet daarbij niet regelmatig onder je te kijken, want er zijn regelmatig schildpadden en pijlstaartinktvissen in of net buiten de baai te zien.

Bij de blauwe rand kun je beide kanten op. Allebei de kanten zijn mooi, maar mijn voorkeur is linksaf (Oosten), want daar is de koraaldichtheid het hoogst. Op ongeveer 12 meter diepte zijn zeer grote sterkoraal formaties te zien. Dieper en pas na ca 20 minuten staan grote Giant Barrel Sponzen. Kijk altijd in die sponzen, want soms is er een grote krab in te vinden.
Op de terugweg kun je hier regelmatig een schildpad tegenkomen. In de baai zelf moet je uitkijken naar squids (pijlstaartinktvissen).

Naar het westen is de koraaldichtheid minder, maar ook aan die kant is een duik zeker de moeite waard. In het begin is er nog veel zand, maar dat verandert naarmate je verder komt. Ook hier is er een overvloed aan sponzen.
Dit is de enige plek waar ik ooit een Manta heb gezien. Dat is een overgetelijke ervaring.

Er is bijna nooit een zodanige stroming dat je niet vrij kunt kiezen welke kant je opgaat.

 Hoe kom je er?

playa_lagun_htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland neem je de enige grote weg van het midden van het eiland naar het Westen, de Weg naar Westpunt. Deze weg volg je tot de afslag Soto. Daar neem je de afslag naar links richting Soto. Je blijft op die weg tot ruim voorbij het dorpje Soto. Na Soto komt je eerst langs het landhuis Santa Cruz en daarna langs de baai van Santa Cruz. Vrij snel daarna volgt een bocht naar links en dan zie je na korte tijd de ingang naar de baai van Lagun (zie foto). Er staat daar een grote boom midden op de weg. Neem de afslag naar links en parkeer je auto bij het strand of langs de weg.