Playa Jerimi

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

playa jerimiKarakteristieken

Kustduik
Geen voorzieningen

Beschrijving

Er is weinig schaduw op het strand van Playa Jerimi. Dat betekent dat je vroeg moet komen om een van de weinige schaduwplekken te claimen, als je er langer wil blijven of dat je zelf iets moet meebrengen om schaduw te geven. Aangezien er geen voorzieningen zijn moet je in zo'n geval ook zelf zorgen voor eten en drinken.

Het strand zelf is meestal erg rustig. Dit verhoogt het risico van inbraak in je auto terwijl je aan het strand of in het water ligt. Dit is mijn buddy en mij overkomen in 1999. Sindsdien hebben we deze baai lange tijd gemeden. In 2007 zijn we er weer eens naar toe gegaan en ik heb de indruk dat het er veiliger is. In elk geval is er toen niets gebeurd terwijl we er waren.

Het strand bestaat gedeeltelijk uit zand en voor een ander deel uit dode koraalresten. De baai is breder dan die van Lagun en ook hier zijn er links en rechts steile rotswanden.

Duiken hier is erg mooi. De blauwe rand is iets verder dan bij Lagun, maar nog steeds goed te doen. Ook hier geldt dat je bij het uitzwemmen regelmatig onder je moet kijken om zeker te zijn dat je niets mist. Zelfs binnen de baai zie je soms een schildpad. De baai zelf bestaat vooral uit wit zand. Bij de blauwe rand loopt het rif tussen de 10 en 15 meter geleidelijk naar beneden; daarna wordt de helling steiler (rond de 45 graden). De koraaldichtheid is hoog en het koraal ziet er gezond uit. Er zijn ook sponzen, maar duidelijk minder dan bij Lagun. En vreemd genoeg zie je hier geen Giant Barrel sponzen beneden de 15 meter. In ieder geval niet aan de Oostkant. Op 15 meter staan er wel diverse.

Richting het Oosten passeer je eerst een strook zand, die van het strand de diepte in loopt. Zodra je daar voorbij bent staat er een hoop koraal met vrijwel geen zand er tussen.

Hoe kom je er?

playa jerimi htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland neem je de enige grote weg van het midden van het eiland naar het Westen, de Weg naar Westpunt. Deze weg volg je tot de afslag Soto. Daar neem je de afslag naar links richting Soto. Je blijft op die weg tot ruim voorbij het dorpje Soto. Na Soto komt je eerst langs het landhuis Santa Cruz, de baai van Santa Cruz en de ingang naar de baai van Lagun. Rij verder door het dorpje Lagun totdat je bij een T-splitsing komt. Ga daar naar links en daarna vrijwel onmiddellijk weer naar links bij de wegwijzer met de aanduiding Playa Jerimi (zie foto). Er is een parkeerplaats om je auto neer te zetten. Er is een stenen trap naar beneden naar het strand. Laat geen waardevolle spullen in je auto achter, want inbrekers hebben vrij spel op de parkeerplaats, die niet te zien is vanaf het strand.

Foto's