Playa Abou (Grote Knip)

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

playa abou grote knipKarakteristieken

Duik vanaf de kant
Faciliteiten op het strand

Beschrijving

Playa Abou is een groot strand. Het strand is favoriet bij bewoners van Curaçao, die ernaartoe komen in grote groepen en de hele dag op het strand blijven meestal met een BBQ (mag officieel niet meer). Er zijn wat hutjes, maar om die te krijgen moet je vroeg komen. Achter op het strand staan enkele bomen, waar je ook schaduw kunt vinden.

Voor het duiken is deze plek wat minder ideaal, want je moet een behoorlijk eind uitzwemmen om bij de blauwe rand te komen, maar het is wel de moeite waard. Het duurt ongeveer 10 minuten voordat je ver genoeg bent om af te kunnen dalen. De rest tot de blauwe rand kun je dan onder water afleggen. Vóór het strand is de koraaldichtheid vrij laag. Het rif loopt vanaf een meter of 13 redelijk steil naar beneden. Onder de 25 meter begint weer een zandvlakte.

Linksaf is de helling minder steil (rond de 45 graden) en de koraaldichtheid is veel hoger. Er is een grote variatie in soorten koraal en er zijn ook allerlei sponzen te zien (Orange Elephant Ear, Netted Barrel Sponges, Azure and Pink Vase sponges om er enkele te noemen). Er zijn ook een paar echt grote koraalformaties.

Op de terugweg naar het strand zwem je lange tijd over zand. Maar ook daar kun je nog voor een verrassing komen te staan. Gedurende een van onze duiken hier kwamen we een kleine Stingray tegen, die vrijwel onzichtbaar was, omdat hij vrijwel volledig bedekt was met zand. Alleen zijn ogen en een deel van de staart waren zichtbaar.

Hoe kom je er?

playa abou grote knip htgtKomend vanuit de stad neem je de weg naar het westelijk deel van het eiland.Er is feitelijk maar één asfaltweg die kant op. Op deze weg neem je de tweede afslag aan je linkerhand in de richting van Soto. Vanaf dat punt is het nog ongeveer 15 minuten tot Soto. Het is een klein dorp, waar je doorheen komt als je de weg vervolgt. Vervolgens passeer je een andere kleine plaats, Lagun; daar ligt Lagun baai, wat ook een leuke plek is om naartoe te gaan. Maar in dit geval vervolg je de weg totdat je na enkele bochten bij een T-kruising komt. Daar ga je linksaf. Nadat je over 3 kleine heuvels (de 'achtbaan') gereden bent zie je een richtingbord (zie linkerfoto) met Westpunt rechtdoor en Knip linksaf. Daar ga je naar links. Vervolg die weg. Je passeert een oud wachthuisje. Na een paar honderd meter is er een ander richtingbord, waar je kunt kiezen tussen Playa Kenepa Chiki (Kleine Knip) en Playa Abou (zie rechterfoto). Neem de richting naar Playa Abou. Aan het einde van de weg kom je op een parkeerplaats. Daar parkeer je je auto. Laat geen waardevolle zaken achter in de auto. Als je van plan een tijdlang op het strand te blijven, kun je het beste alles, inclusief je duikuitrusting, meenemen naar het strand.  Anders kun je het beste je duikspullen aandoen op de parkeerplaats en volledig opgetuigd via de trap naar beneden gaan.

Foto's