Porto Marie

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Karakteristieken

Kustduik
Strandvoorzieningen en voorzieningen specifiek voor duikers
Betaald

Beschrijving

porto marie orgVroeger kon je hier je auto op het strand (zand en stenen) parkeren; sinds die tijd is het strand flink opgeknapt. Er staan hutjes op het strand voor de broodnodige schaduw en er is een leuk restaurant. Zelfs onder water zijn de zaken veranderd.

Na het passeren van een orkaan ver ten Noorden van het eiland was veel van het koraal langs de Zuidkust beschadigd. De ontwikkelaars van Porto Marie hebben daarna betonnen bollen met gaten onder water geplaatst waarop kunstmatig kleine stukjes koraal en spons waren bevestigd. Nu, jaren later, kun je zien dat deze bollen al gedeeltelijk bedekt zijn met koraal en sponzen. Ze creëren tevens een schuilplaats voor de vissen. Dit is een bewijs dat mensen ook kunnen helpen om schade onder water gedeeltelijk te herstellen al kost het veel tijd. Zonder die bollen zou er waarschijnlijk ook nieuwe koraalgroei zijn, maar het zou nog langer duren. In dit geval is schade veroorzaakt door de natuur hersteld met menselijke hulp. Meestal is het precies andersom en moet de natuur de door mensen aangerichte schade herstellen.

Dit is een van de mooiste duikstekken van Curaçao. Er is een dubbel rif, wat uitzonderlijk is langs de kust van Curaçao. En het koraal ziet er heel gezond uit en is heel divers. Er is altijd veel vis in het water.
Je kunt het beste boven water uitzwemmen tot net na de boeienlijn. Daar kun je afdalen op het eerste rif. Tussen het eerste en tweede rif ligt een zandvlakte, waar je soms een Eagle Ray (Adelaarsrog) kunt zien. Na de zandvlakte bereik je het tweede rif. Dit is mooier dan het eerste. Er is een doorgang (zandvallei) in het tweede rif en daar moet je beslissen welke kant je op gaat. Er is meestal geen stroming, dus de keuze is vrij. Beide kanten zijn prachtig bedekt met koraal en sponzen. De helling van het rif is ongeveer 60 graden en het rif loopt door tot voorbij 40 meter. Als je naar rechts gaat, kun je op de terugweg over de bovenkant van het tweede rif zwemmen. Als je links gaat, kom je op de terugweg over een grote zandvlakte. Aan die kant zijn de beide riffen aan elkaar verbonden, dus je kunt op de terugweg direct naar het eerste rif gaan of doorzwemmen langs het tweede rif en bij de doorgang weer richting de kust gaan.
Na de duik kun je relaxen op het strand of een maaltijd of drankje nemen in het restaurant of aan de bar. Tegenover de bar is er een spoeltank voor je duikspullen.

 

 

Hoe kom je er?

porto_marie_htgtVanuit Willemstad rij je in de richting van Banda'bou (Westkant van het eiland). Volg de Weg naar Westpunt (de belangrijkste weg van het Oostelijk deel van het eiland naar het Westelijk deel). Aan je rechterhand zie je een parkeerplaats met een aantal kleine winkeltjes waar je eventueel nog wat snacks en drank kunt inslaan voordat je bij de baai aankomt. Dat is Daniel Snack. Daarna neem je de eerste weg aan je linkerhand (Willebrord is aangegeven op het verkeersbord, zie foto). Langs die weg kun je op een gegeven moment de zoutpannen zien en daarin zijn meestal flamingo's te vinden. Blijf die weg volgen totdat je de kerk van Willebrord ziet (foto). Vóór de kerk (direct na Martina snack) ga je naar links. Daar ligt een rode kei met witte streep (duikvlag) als signalering. Rij langs de kerk en vervolg die weg. Dat brengt je bij het toegangshek van het landgoed Porto Marie. Vervolg de asfaltweg totdat je een bord ziet waar je naar rechts moet gaan om je auto te parkeren. Eventueel kun je daar eerst rechtdoor rijden tot bij het restaurant en daar je duikspullen afzetten. Er zijn daar voorzieningen voor duikers om je duikspullen aan te trekken en je kunt er een kastje huren voor je spullen.