San Juan - Playa Largu

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Karakteristieken

Kustduik
Geen voorzieningen
Betaald

Beschrijving

san_juan_playa_larguEr zijn 4 duikstekken op de plantage van San Juan. Dit is de meest Oostelijke van de vier. Zoals de naam zegt in het Papiamentu, de lokale taal, dit is een breed strand. Strand is niet echt het juiste woord, want er is nauwelijks enig zand op dit strand. Het strand bestaat vooral uit brokstukken van koraal.

Zoek een plek waar je gemakkelijk het water in kunt gaan. Er is er een dicht bij de Oostelijke kant van het strand. Dergeljke plekken zijn gemakkelijk te herkennen want het water is helder en daardoor kun je goed zien of er koraal dicht bij het strand staat, dat je de toegang tot het water zou kunnen belemmeren. Het koraal komt hier tot dicht bij de kust.

Je kunt hier zowel naar links als naar rechts gaan, afhankelijk van de stroming. Meestal is hier overigens nauwelijks enige stroming. De blauwe rand (drop-off) is dicht bij de kust, dus je hoeft niet ver te zwemmen. En, hoewel de volgende duikstek, Playa Shon Moza, net om de hoek is, is de helling van het rif hier toch steiler dan daar. De helling is hier rond de 45 graden. De koraaldichtheid is niet zo hoog, maar wel meer dan 50%.Er liggen plekken zand tussen het koraal en naarmate je verder naar beneden gaat wordt het steeds zanderiger. Boven de 10 meter lijkt het ook alsof je boven een onderwaterstrand zwemt. Het zand, dat je op het strand zou verwachten, ligt hier.

Er is een grote verscheidenheid aan sponzen. Olifantsoor sponzen, grote Touch-me-not sponzen, Tube en Stove-pipe sponzen, Barrel en Vaas sponzen en diverse soorten Encrusting sponzen en grote Rope sponzen. Dus, als je van sponzen houdt, is dit beslist een plek om te duiken.

Op de bovenkant van het rif zijn er grote hoeveelheden zachte koralen. Al met al een zeer leuke duikplek. Rustig en misschien juist daardoor nog erg ongerept.

 

 

Hoe kom je er?

san_juan_playa_largu_htgtKomend van de Oostelijke kant van het eiland ga je richting Westpunt. Neem de enige weg naar het Westen, de weg naar Westpunt, en rij langs Landhuis Daniel en het dorp Terra Kora totdat je de afslag Soto tegenkomt. Ga daar naar links. Volg deze weg. Eerst passeer je de duidelijk herkenbare ingang van Cas Abou en enige tijd later zie je het verkeersbord San Juan. Verminder snelheid want je moet de afslag naar links nemen bij de rode (duik) steen met het nummer 20 tot 23 (nummers van de duikstekken).

Volg de zandweg totdat je bij het landhuis van San Juan komt. Rijd door de poort en ga rechts langs het landhuis. Daar moet je de toegangsprijs betalen. Die is momenteel Nafl 5,- per auto.

Volg de zandweg. Het is een bochtige weg in niet al te goede conditie. Vooral in het regenseizoen kun je hier beter niet komen met een personenwagen. Een terreinwagen of pick-up is beter.
Bij de eerste splitsing in de weg liggen twee stenen. Een daarvan wijst naar Shon Mosa (zie middelste deel van de foto). Volg die richting. Dit brengt je bij een tweede splitsing waar weer twee stenen liggen, deze keer met de aanduidingen Playa Largo en Shon Mosa. Neem de richting naar Playa Largo. Na enige tijd bereik je het strand. Er is een goede kans dat je daar als enige bent. Parkeer je auto en doe je duikspullen aan.