De bijl - vervolg

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Als gevolg van een ongelofelijk toeval bleken mijn vrouw en ik op Aruba te zijn voor een korte vakantie op dezelfde dag als waarop de eigenaren van de bijl, waarmee de ss Dahlia (oorspronkelijke naam van de ss Mediator) te water was gelaten, Aruba bezochten met een cruise schip. Daar kwamen we achter tijdens de mailwisseling over de bijl en toen was een afspraak om elkaar te treffen snel gemaakt. Mijn vrouw en ik stonden daarom op maandag 16 november om 9u bij de uitgang van de cruise terminal te wachten; ik had conform afspraak mijn Alphen / Mediator T-shirt aan en had ook een foto van het andere koppel bij me, die ik gekregen had via e-mail.

Al snel zag ik Tom en Elizabeth in de menigte passagiers, die het schip verlieten. Na een korte kennismaking besloten we dat het leuk zou zijn als wij Tom en Elizabeth het eiland zouden laten zien. Zij hadden zelf ook een bustrip geboekt om 12:30u, dus vóór die tijd zouden we terug moeten zijn bij de cruise-terminal.

Tijdens onze rondtrip hebben we het California Lighthouse aangedaan, waar we een drankje hebben genomen, de Rock Formation bij Casibari, die we hebben beklommen, Charlie's Bar in San Nicolaas voor een lunch en daarna Baby Beach om even het water in te kunnen. Onderweg hebben we over allerlei zaken gesproken en uiteraard ook over de bijl. Dat verhaal is intrigerend en er zijn nog veel losse eindjes. Aruba 200911 090 kleinMaar dat maakt het alleen maar interessanter. Tom en Elizabeth wonen in een historisch monument. Tijdens kleine verbeteringen aan het huis hebben ze de bijl gevonden in een van de muren. Het feit dat de bijl in een muur zat is op zichzelf al een raadsel. Dat suggereert dat de oorspronkelijke eigenaar van de bijl wilde dat die bij het huis zou blijven of in ieder geval dat de bijl voorlopig niet zou worden gevonden. Na deze eerste ontdekking werd de bijl weer opgeborgen en vergeten. Toen recent de zolder werd opgeruimd, kwam de bijl weer te voorschijn. Dat was dan ook het moment dat Tom en Elizabeth op zoek gingen naar meer informatie en daarbij via Internet op mijn website terecht kwamen.

Tijdens hun huidige cruise hebben ze een passagier ontmoet, die hun vertelde van een bijltje, ingezet met juwelen, dat in de vorige eeuw gebruikt was om een schip te water te laten in Nederland (de Kungsholm III).
Zelf heb ik ook naar informatie gezocht op Internet en kwam daarbij de volgende teksten tegen (vertaald uit het Engels):
"Japanse tewaterlatingen werden uitgevoerd met een zilveren bijl, omdat die geacht werd geluk te brengen en boze geesten te verjagen. Traditioneel gaven Japanse scheepsbouwers opdracht om een speciale bijl te laten maken voor elk nieuw schip; na de ceremoniële tewaterlating boden ze de bijl aan aan de eigenaar van het vaartuig als een herinnering. De bijl werd gebruikt om de lijn te kappen, waarmee het schip vastzat aan de plaats waar het was gebouwd." en "Dit doosje, ingelegd met zilver en schildpadschaal met een afbeelding van het schip, bevat de ceremoniële bijl, waarmee het Canadian Pacific Railway stoomschip MONTCALM te water is gelaten bij de John Brown Shipyard in Glasgow op 3 juli 1920. De bijl, gemaakt van brons en ivoor, werd gehanteerd door Lady Fisher, die er het touw mee doorkapte, waarmee een champagnefles was vastgemaakt; als gevolg hiervan sloeg de champagnefles tegen de boeg kapot en werd de MONTCALM gedoopt".  
Het lijkt er dus op dat in ieder geval in de vorige eeuw de gewoonte bestond om een ceremoniële bijl te gebruiken voor het tewaterlaten van een schip. De bijl, die gebruikt is om de SS Dahlia tewater te laten, is een echte bijl op normale grootte met alleen een simpele inscriptie, maar blijkbaar was het ook in dit geval de bedoeling om de bijl daarna te bewaren.
Dit is zo ongeveer alles wat er nu bekend is over deze bijl. Tom en Elizabeth gaan na hun vakantie trachten uit te zoeken hoe de bijl in hun huis terecht is gekomen. Dat huis is gebouwd 15 jaren na de tewaterlating. Mijn inschatting is dat Miss Hargrove, die hoogstwaarschijnlijk een dochter is van de scheepsbouwer, de bijl in haar bezit heeft gehouden na de tewaterlating en dat er een relatie bestaat tussen haar en de eerste eigenaar van het huis, waar Tom en Elizabeth nu in wonen.

We hebben het erg leuk gehad tijdens onze rondtrip en daardoor ging de tijd erg snel. Tom en Elizabeth hebben vervolgens besloten om hun geplande bustoer over het eiland te schrappen zodat we wat meer tijd samen konden doorbrengen. Na de lunch bij Charlie's bar zijn we gaan zwemmen bij Baby Beach. Tegen 3 uur zijn we vervolgens terug gegaan naar de cruise terminal, waar we afscheid hebben genomen na een leuke dag samen.