Terug op de Mediator na een lange tijd

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Mediator_201007125_025_smallNa een lange periode van afwezigheid vonden we eindelijk weer eens de tijd om terug te gaan naar de Mediator. Het aantal vrijwilligers is gedaald tot onder een kritische grens om nog structurele activiteiten te kunnen uitvoeren. Het enige dat nog af en toe gebeurt is een rondleiding op dit historische wrak. En zelfs dat gebeurt maar zelden omdat de meeste toeristen niet weten dat die mogelijkheid bestaat.

Op zondag 25 juli 2010 hebben we een rondleiding en rescue oefening gedaan op de Mediator. Zoals gebruikelijk was ik weer de eerste die het water in ging, zodat ik kan profiteren van de beste condities voor het maken van foto's. Zodra ik onderwater was werd duidelijk dat de condities buitengewoon waren; het zicht was uitzonderlijk goed. Zeker 10 - 12 meter.

De conditie van het wrak zelf is niet zichtbaar veranderd behalve de hellingshoek van het schip. Ik heb dit nog niet gecontroleerd op basis van foto's van de boeg van voorgaande jaren, maar zo op het oog lijkt het alsof de boeg verder is verzakt richting stuurboord. De foto kan niet het definitieve antwoord geven, want het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik de camera niet goed horizontaal heb gehouden tijdens de foto. Dus een meting van de hellingshoek is nodig om uitsluitsel te krijgen.

Wat wel zichtbaar is veranderd is de hoeveelheid afval op het wrak. Er liggen veel banden op en rondom het wrak. Ook andere materialen, die er niet thuishoren, liggen over het hele schip. Het wordt tijd dat we een goede opruimactie organiseren op niet al te lange tijd.