Recentst

Het laatste nieuws van de duiksmurf

Eerste duik met de Olympus 60mm macro lens

Slangenbaai macro 20121223 029 smallToen Sea&Sea de DX-1G op de markt bracht heb ik die camera gekocht; dat is inmiddels ruim 5 jaren geleden. Ik leerde leven met de negatieve eigenschappen, zoals het donkere LCD scherm bij het handmatig instellen van de belichting en met de onacceptabele hoeveelheid ruis als de camera werd gebruikt op een gevoeligheid van meer dan 100 ISO. Ik was over het algemeen zeer tevreden over de camera. Maar de camera begon tekortkomingen te vertonen na 5 jaren intensief gebruik (ruim 20.000 foto's). Het werd dus tijd voor een vervanger. Sea&Sea is intussen gestopt met het maken van deze camera en zijn opvolger de DX-2G, dus het kopen van alleen een vervangende camera en doorgaan met het oude huis en alle bijbehorende accessoires was geen optie. Mijn Nikon digitale spiegelreflex mee onderwater nemen zou een optie zijn, maar wel een dure vanwege het noodzakelijke huis en bijbehorende poorten. Maar sinds enkele jaren is er een tussenoplossing, de zogenaamde Micro 4/3 camera. Het concept is hetzelfde als van een spiegelreflex, maar dan zonder de spiegel, waardoor het huis veel compacter is. Een camera met een afmeting tussen die van een spiegelreflex en een compact camera in en met de flexibiliteit van verwisselbare lensen. 

Curacao Diving Guide 2e editie beschikbaar

Duikgids_2nd_edition_web
De tweede editie van de Curaçao Diving Guide is beschikbaar vanaf vrijdag 15 april 2011. Deze versie van de duikgids is in het Engels en bevat 100 duikstekken op Curaçao, zowel kantduikstekken als bootduikstekken. Onmisbaar voor de duikers op Curaçao en voor de duikers, die Curaçao bezoeken. Neem contact op met je duikshop of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De eerste Onderwater Fotografiecursus voor gevorderden

Aqualectra_20110228_001_before_smallOp woensdag 28 februari 2011 heb ik de eerste Onderwater Fotografie cursus voor gevorderden gegeven. Mijn cursiste was een jonge vrouw uit Nederland. Ze had al een Onderwater Fotografie cursus gevolgd in Thailand, maar ze wilde haar techniek verder verbeteren. Haar camera is een Canon Powershot D10, die tot 10 meter diepte onderwater kan worden gebruikt. We moesten onze duiken dus beperken tot deze maximale diepte. Dat is niet echt een probleem, want de beste lichtcondities voor het werken met een onderwatercamera zonder externe flitser(s) is in de eerste 10 meter water.

Deze cursus isniet zozeer over het maken van goede foto's, maar meer over wat je moet doen nadat je de foto's gemaakt hebt en weer uit het water bent. Uiteraard is een goede foto nog steeds het beste vertrekpunt. Dat is de focus van de normale Onderwater Fotografie cursus. Maar er moet ook een hoop gebeuren nadat je de foto hebt gemaakt. Dat werd vroeger voor je gedaan door de fotograaf, waar je je filmrolletje naar toe bracht. Tegenwoordig met digitale opnamen, moet je dat echter zelf doen met hulp van fotobewerkingssoftware. Deze cursus voor gevorderden focust juist op die basis en meer gevorderde technieken van fotobewerking.

Onwenselijke ontwikkelingen onder water

Porto_Marie_20110105_001_smallElk jaar warmt het water rondom de eilanden in het Caribisch gebied op. Het gevolg is dat de algen, die samenleven met het koraal en die het koraal zijn kleur geven, verdwijnen. Wit koraal blijft achter. Deze ontwikkeling is bekend onder de naam Coral Bleaching. Het is een gevaarlijke ontwikkeling, omdat de algen in symbiose leven met het koraal. Ze profiteren beide van deze vorm van samenleving. Als de hoge temperatuur lang aanhoudt, sterft het koraal af. Gelukkig komt het meestal niet zover en koelt het water tijdig weer af. Dan komen de algen terug of nieuwe algen nemen hun plaats in en alles ziet er weer normaal uit.

Het weekend van 6 en 7 maart 2010

LionsDive_Photoshoot_20100306_001_smallIn het weekend van 6 en 7 maart waren er diverse activiteiten, waarin ik een rol vervulde. Op zaterdagochtend had Miranda Perik een nieuwe onderwater fotoshoot gepland. Deze keer met twee mannelijke en twee vrouwelijke modellen. Sabrina, die ook mee had gedaan aan de vorige onderwater opnamen, had een vriend, Nigel, meegebracht. De andere twee zijn een koppel dat samen op vakantie is op het eiland, Anika en Martijn. Miranda had geregeld dat er zonnebrillen, bikinis en sieraden beschikbaar waren gesteld door diverse winkels op het eiland. Maar helaas bleek deze zaterdag er een te zijn zonder direct zonlicht. En direct zonlicht is een essentiële component voor een succesvolle onderwater foto sessie. Met een bewolkte hemel is er minder licht onder water en bovendien ontbreken de interessante effecten van het door het water gebroken zonlicht op de lichamen. Het effect wordt daardoor vergelijkbaar met een fotosessie boven water onder slechte condities. De tweede tegenvallende factor was dat het water van het zwembad niet helder was. Deze twee factoren samen hebben er voor gezorgd dat de foto's een dusdanig lage kwaliteit hebben, dat er helaas niets te tonen valt van deze onderwater sessie.