Een succesvolle 1e Bandabou Duik week

De organisatoren kunnen terugkijken op een succesvolle eerste Band'abou Duik week. Vorig jaar was de organisatie gestart. De datum werd vastgesteld en elke deelnemende duikshop startte met het voorbereiden van hun bijdrage aan de duikweek. Er werd weinig publiciteit gegeven aan deze activiteit anders dan via posters bij elk van de deelnemende duikshops en aankondigingen op enkele websites.

De start zelf was niet zo goed. Afgesproken was dat de duikshop van Cas Abou op maandag een evenement zou organiseren, een 1-tank bootduik naar Mushroom Forrest. Helaas waren zij zelf deze afspraak vergeten of hadden ze besloten ervan af te zien zonder de andere duikshops hierover te informeren. Hoe dan ook, dit evenement ging niet door. Gelukkig, waarschijnlijk vanwege de relatief hoge prijs, meldde zich slechts 1 persoon op maandag op Cas Abou voor deze bootduik. Maar ook al betrof het maar 1 persoon, dit had toch niet mogen gebeuren.

Bahia_20090203_002_kleinOp dinsdagochtend had Bahia Diving een gidsduik georganiseerd op hun huisrif, Lagun. Toen ik bij Bahia Diving aankwam, waren er al diverse duikers bezig hun uitrusting gereed te maken. Na de normale formaliteiten heb ik ook mijn eigen uitrusting gereed gemaakt. Na de uitleg hoe de duik zou worden uitgevoerd gingen we de (vrij steile) trap af naar het zandstrand en vandaar gingen we het water in. We waren met 12 duikers; we werden verdeeld in twee groepen elk onder leiding van een instructeur/duikgids. Het werd een zeer relaxte duik. Als snel zagen we een schildpad. Niet echt ongewoon op deze plek, omdat 3 schildpadden vrijwel vaste klant zijn in deze buurt. Zij luisteren of ze het geluid van de motor van een vissersboot horen en zwemmen dan naar de kust om hun deel van de vis in ontvangst te nemen.
Na de duik was de bar open voor drankjes en later kregen we een lekkere Antilliaanse maaltijd aangeboden.

Op woensdag ochtend ging ik weer richting Bahia Divng. Dze keer was er een drift duik georganiseerd vanaf het appartementengebouw De Regenboog naar Playa Jerimi. Alle duikuitrusting werd naar het startpunt vervoerd met een pick-up en de duikers zelf werden daarnaartoe vervoerd met een busje. Bahia_20090204_007_kleinNadat we daar allemaal onze uitrusting hadden aangedaan, gingen we weer langs een vrij steile stenen trap naar beneden. Beneden had je de keus om het water in te springen met een sprong van ongeveer 2 meter of het laatste stuk via een metalen trap naar het water af te dalen.
Er stond een lichte stroming in de richting van Jerimi, dus het werd een erg rustige duik. En omdat deze plek moeilijk toegankelijk is, tenzij je met een boot komt, is het koraal in goede conditie (dit toont helaas aan dat, zelfs al worden we als duikers geïnstrueerd om het koraal niet aan te raken, we toch blijkbaar een negatieve invloed hebben op het koraal op duikstekken, die druk bezocht worden).
Na iets meer dan 45 minuten bereikten we de baai van Playa Jerimi. Daar konden we onze duikuitrusting achterlaten op de parkeerplaats en werden we zelf terug vervoerd naar Bahia Diving. De pick-up bracht kort daarna onze duikspullen naar die plek. Nadat iedereen had uitgezocht wat van hem of haar was, konden we nog even genieten aan de bar of op weg gaan naar onze andere activiteiten van die dag.

Porto_Marie_20090204_004_kleinOp dezelfde dag was er ook een nachtduik georganiseerd door PortoMari Sports op hun huisrif, Playa Porto Mari. Buitengewoon, omdat deze locatie normaal gesloten is voor publiek na 18:30. Deze gelegenheid werd dan ook van harte aangegrepen door lokale duikers en enkele toeristen. Er waren meer dan 20 duiker op deze activiteit afgekomen. De duikshop bood gratis lucht aan voor deze duik. Iedereen ging het water in als buddypaar of in groepen. Dit was geen gidsduik, maar vanwege de aanwezigheid van voldoende ervaren duikers en de gemakkelijke navigatie op deze duikplek, was dat ook niet nodig. Onder water waren de normale dingen te zien. Gedurende nachtduiken is er een grotere kans op het zien van krabben en kreeften. Normaal gesproken is dit ook het enige moment dat je Tigertails kunt zien. En natuurlijk toont het koraal de koraalpoliepen. In combinatie met het prachtige rif op deze plek een goed recept voor een fraaie duik.

Trunkdivers_20090205_009_kleinOp de volgende dag, donderdag, was er geen duik georganiseerd, maar was er een lezing over het torpoderen van de USS Erie in de tweede wereldoorlog voor de kust van Curaçao en over archeologisch duiken op het wrak van de SS Mediator in de haveningang. Deze avond was georganiseerd door duikshop Trunkdivers en vond plaats naast en in de duikshop
Hoewel er maar 10 mensen naar deze lezing kwamen, was elke aanwezige blij dit gedaan te hebben. De meeste informatie, die werd verstrekt, is niet bekend bij het publiek hoewel het onderdeel is van onze Curaçaose geschiedenis. Trunkdivers heeft ook een klein museum met buitengewone artefacten van de USS Erie, het op de Erie aanwezige verkenningsvliegtuig van het type Kingfisher, van de SS Mediator en de Alphen en veel jeneverkruiken en wijnflessen, zoals die te vinden zijn langs de kade van de Annabaai. En elk artefact heeft een eigen verhaal. Ook werd er een film gepresenteerd van een gidsduik over de SS Mediator en werd er een demonstratie gegeven van het archeologisch werk dat vooral door vrijwilligers wordt gedaan op dit historische wrak.

Duikweek_Playa_Largu_20090206_003_kleinOp vrijdag hadden twee activiteiten plaats. De eerste was een gidsduik bij Playa Largu, georganiseerd door Duik Centrum Curaçao (DCC). Trefpunt was op de duikstek zelf. Het was een vrij kleine groep deelnemers. Drie mensen waren niet in staat om de duikplek te bereiken, omdat ze vast waren geraakt met hun auto op de zanderige en soms erg modderige wegen op het landgoed San Juan. 
Om half vijf besloten we het water in te gaan. Ook hier is duidelijk zichtbaar dat deze plek niet zo druk wordt bezocht als de meer bekend duikstekken. Het is een mooie onderwater tuin. Al snel zagen we een grote groene murene. En toen ik die probeerde te benaderen om een foto te maken, verliet hij zijn hol en zwom vrij over het koraal. Na ongeveer 20 minuten keerden we om en zwommen ondiep, op een diepte van ongeveer 9 meter, terug naar het beginpunt. We bereikten na de duik de uitgang van San Juan om 10 minuten voor zes, net voordat de plantage wordt gesloten voor publiek.
Daarvandaan gingen we direct door naar de volgende activiteit van deze dag.

Duikweek_BBQ_20090206_006_kleinDie volgende activiteit was de BBQ bij de duikshop van DCC. Dit was overduidelijk het meest succesvolle evenement van de duikweek, want er hadden zich meer dan 30 mensen hiervoor aangemeld. Blijkbaar is eten nog steeds de grootste drijfveer. Iedereen kreeg een eigen bon mee van de bar, waar alle drankjes op werden aangetekend, zodat je maar eenmaal hoefde af te rekenen aan het einde van de avond. De BBQ's waren heet aan het begin van de avond, maar de meesten verkozen om eerst een drankje te nemen en bij te praten; toen iedereen honger begon te krijgen waren de BBQ's niet zo heet meer en kostte het wat extra geduld om het vlees gaar te krijgen. Geen probleem, want de sfeer was goed, er was een diapresentatie van duikfoto's en van foto's gemaakt tijdens de eerdere activiteiten van de week. De kinderen vonden het ook leuk om in het licht van de projector te dansen. En er was voldoende stof om over te praten.

Duikweek_Westpunt_20090207_021_kleinOp zaterdag vond de laatste activiteit van de duikweek plaats. Het was de bedoeling om te duiken bij Watamula. Het werd georganiseerd door Trunkdivers, een organisatie gespecialiseerd in duiken op ongebruikelijke plekken. Trefpunt was bij de duikshop bij landhuis Daniel om 9 uur 's morgens. En hoewel dat vroeg is voor een zaterdag, kwamen een hoop liefhebbers opdagen. In totaal deden 16 duikers mee met dit evenement. Na de briefing werd besloten om alleen met de grotere auto's de rit naar Watamula te maken. Het had geregend gedurende de afgelopen dagen en dat betekende dat het laatste stuk van de route naar Watamula waarschijnlijk slecht begaanbaar zou zijn. Na aankomst op de duikstek gingen we eerst naar de kust om de situatie te verkennen. Helaas was het niet verantwoord om daar te duiken vanwege hoge golven. Het zou nog wel mogelijk zijn geweest om het water in te springen, maar het Gat van Watamula en de tunnel zouden niet toegankelijk zijn vanwege de golven. Ook het water verlaten bij Playa Gepi zou hoogstwaarschijnlijk erg moeilijk zijn onder deze omstandigheden. Dus werd er besloten om naar Playa Piskadó, ook bekend als Westpunt, te gaan. Zelfs daar waren hogere golven dan normaal, maar die vormden geen probleem. De briefing werd gegeven, de indeling in buddyparen werd gemaakt en, nadat iedereen zijn uitrusting had aangetrokken, gingen we het water in. Eerste doel was het beeld van Neptunus. Iedereen ging er omheen "staan", zodat een groepsfoto gemaakt kon worden. De enige, die ontbreekt op de foto is uiteraard de fotograaf.
Daarvandaan gingen we naar rechts langs het rif. Dit is een erg mooie duikstek met grote koraalformaties.
Na een duik van ongeveer een uur verzamelden we ons rondom de tafel met de door de vrouw van de eigenaar van Trunkdivers zelfgebakken cakes en drankjes
Daarmee kwamen we aan het einde van de duikweek.

Wat bijzonder zichtbaar was gedurende deze week, is dat de eigenaren van de kleine duikshops meer vrienden dan echte concurrenten zijn van elkaar. En dat is ook wat het belangrijkste ingrediënt is voor het succes van deze duikweek. Een duikweek, die volledig is georganiseerd door deze duikshops zelf zonder enige subsidie van het toeristenburo of andere instantie. En, luisterend naar de reacties van deze duikshops, zal het beslist niet de laatste keer zijn dat een dergelijk evenement wordt georganiseerd. Uiteraard zijn er zaken, die beter kunnen een volgende keer, maar voor deze eerste keer was het een buitengewoon geslaagd evenement!

Ik kijk uit naar de volgende keer!