Vervuiling bij Aqualectra

Vorige week hadden Rob en ik gedoken bij Aqualectra en waren daarbij naar het Oosten (links) gegaan. Vandaag besloten we dat weer te doen. Dat werd een totaal andere duik dan die van vorige week.
Het zicht was in het begin van de duik normaal. Wat zwevend vuil in het water, maar niet meer dan een week eerder. Dat veranderde toen we in de buurt van de steile wand vóór Aqualectra kwamen. Het leek wel alsof we in een sneeuwstorm terecht waren gekomen. Fotograferen had weinig zin meer, want het zicht was drastisch verminderd. Maar het werd nog erger.

Op een gegeven moment zagen we boven ons een geelbruine wolk. Die werd al snel dichter.
AqualectraLinks_20090412_007_small
We vervolgden onze weg om te kijken waar de vervuiling vandaan kwam. Toen we het punt bereikte, waar er een duidelijke afscheiding was tussen het vuile en schone water, ben ik naar het oppervlak gegaan om vast te stellen, waar we ons exact bevonden. Dat bleek tegenover de stenen pier te zijn naast de outlet of inlet van Aqualectra.
AqualectraLinks_20090412_011_small
Blijkbaar kwam de vervuiling daar ergens vandaan. Zonder verder onderzoek is uiteraard niet vast te stellen of Aqualectra zelf de bron van de vervuiling is, of dat die van verder landinwaarts komt.
Bij het weer afdalen kwam ik eerst door de wolk vuil heen. Op dat moment was het rif nog nauwelijks zichtbaar. Dichter bij het rif aangekomen werd duidelijk dat de bovenkant van het rif volledig in de vervuiling was gehuld.
AqualectraLinks_20090412_013_small
Na de duik heb ik nog een foto gemaakt vanaf de kant op het punt waar, vanaf het water gezien, het vuil vandaan leek te komen.
AqualectraLinks_20090412_017_small
Dat is de outlet of inlet van de waterfabriek. Ook als Aqualectra niet zelf de bron van de vervuiling is, dan is deze situatie zeer onwenselijk omdat op deze plaats het water wordt ingenomen, dat later als drinkwater wordt verspreid.
Meer foto's genomen tijdens deze duik zijn te vinden in het fotoalbum onder Aqualectra, 12 april 2009.