Onwenselijke ontwikkelingen onder water

Porto_Marie_20110105_001_smallElk jaar warmt het water rondom de eilanden in het Caribisch gebied op. Het gevolg is dat de algen, die samenleven met het koraal en die het koraal zijn kleur geven, verdwijnen. Wit koraal blijft achter. Deze ontwikkeling is bekend onder de naam Coral Bleaching. Het is een gevaarlijke ontwikkeling, omdat de algen in symbiose leven met het koraal. Ze profiteren beide van deze vorm van samenleving. Als de hoge temperatuur lang aanhoudt, sterft het koraal af. Gelukkig komt het meestal niet zover en koelt het water tijdig weer af. Dan komen de algen terug of nieuwe algen nemen hun plaats in en alles ziet er weer normaal uit.

Dit jaar lijkt de Coral Bleaching erger dan ik me kan herinneren sinds ik op Curaçao woon. Overal waar je duikt zie je grote gebieden met gebleekt koraal. En, hoewel het januari is en de temperatuur weer is gezakt naar 27 graden Celsius, is nog steeds een groot deel van het koraal wit.

Porto_Marie_20110105_009_smallEen andere onwenselijke ontwikkeling is de aanwezigheid van de Koraalduivel in onze wateren. Het is begonnen ongeveer een jaar geleden met hier en daar een Koraalduivel. Maar nu zie ik tijdens elke duik meerdere groepen onder overhangen of koraal. Meestal gaat het dan om 2 of 3 Koraalduivels. Blijkbaar hebben we al te maken met een tweede generatie, want we zien veel kleine Koraalduivels. En de eerste generatie is flink gegroeid; we zien dan ook erg grote exemplaren van deze vis. Gelukkig nog niet zoveel, maar voldoende om je zorgen te maken dat we de strijd tegen overbevolking van deze vis op ons rif aan het verliezen zijn ten koste van onze lokale vissen.

Officieel zijn twee organisaties belast met het treffen van maatregelen tegen deze vis. Maar tot nu toe zie ik weinig effectieve actie. Bij alle duikstekken zijn borden geplaatst om het publiek voor deze vis te waarschuwen en om iedereen aan te moedigen LVV te waarschuwen als een dergelijke vis is gezien. Maar van andere maatregelen heb ik nog niets vernomen of gemerkt. Speervissen van deze vis is verboden. Het schijnt dat je een korte drietand mag gebruiken, maar het is niet eenvoudig om hiermee of met een vergelijkbaar tool (breinaald) deze vissen te prikken zonder het koraal te beschadigen. Omdat het om korte voorwerpen gaat, loop je bovendien de kans om zelf de giftige stekels aan te raken. Hetzelfde geldt bij het gebruik van netten om ze te vangen. Dus in de praktijk blijft de vis zich ongestoord voortplanten.