De eerste Onderwater Fotografiecursus voor gevorderden

Aqualectra_20110228_001_before_smallOp woensdag 28 februari 2011 heb ik de eerste Onderwater Fotografie cursus voor gevorderden gegeven. Mijn cursiste was een jonge vrouw uit Nederland. Ze had al een Onderwater Fotografie cursus gevolgd in Thailand, maar ze wilde haar techniek verder verbeteren. Haar camera is een Canon Powershot D10, die tot 10 meter diepte onderwater kan worden gebruikt. We moesten onze duiken dus beperken tot deze maximale diepte. Dat is niet echt een probleem, want de beste lichtcondities voor het werken met een onderwatercamera zonder externe flitser(s) is in de eerste 10 meter water.

Deze cursus isniet zozeer over het maken van goede foto's, maar meer over wat je moet doen nadat je de foto's gemaakt hebt en weer uit het water bent. Uiteraard is een goede foto nog steeds het beste vertrekpunt. Dat is de focus van de normale Onderwater Fotografie cursus. Maar er moet ook een hoop gebeuren nadat je de foto hebt gemaakt. Dat werd vroeger voor je gedaan door de fotograaf, waar je je filmrolletje naar toe bracht. Tegenwoordig met digitale opnamen, moet je dat echter zelf doen met hulp van fotobewerkingssoftware. Deze cursus voor gevorderden focust juist op die basis en meer gevorderde technieken van fotobewerking.

We startten de cursus in de ochtend met een fotoduik bij de Waterfabriek (Fisherman's wharf). Het zicht was niet optimaal en er stond een lichte stroming. Het was bewolkt, dus ook de lichtomstandigheden waren niet optimaal. Maar we waren desondanks in staat een behoorlijk aantal foto's te maken. De foto hierboven is er een, die ik heb gemaakt met de Sea&Sea DX-1G zonder externe flitser; de foto is gemaakt als JPG-opname om een resultaat te krijgen, dat overeenkomt met het gebruik van een simpele Point&Shoot camera. Er was geen custom white balance gezet om het meest traditionele resultaat te krijgen. Met behulp van Custom White Balance zou een betere foto gemaakt kunnen zijn, die eenvoudiger te bewerken zou zijn geweest.
Overigens was ik plezierig verrast door de kwaliteit van de opnamen met de Canon Powershot D10. Die camera maakt foto's van goede kleur met behulp van de standaard onderwater kleurbalans. Het is met deze camera niet nodig om te werken met Custom White Balance onder de omstandigheden, zoals we die op Curaçao hebben.

's Middags deden we de basis bewerkingssessie met daarnaast wat uitstapjes naar meer geavanceerde bewerkingen. De behandelde onderwerpen waren:

  • Kleurbalans (in zowel Raw als JPG, waarbij diverse opties zijn behandeld om de kleurbalans te verbeteren)
  • Helderheid en contrast
  • Levels
  • Verbeteren kleur (Lab-kleuren en kleurverschuiving en -verzadiging)
  • Scherper maken van de foto
  • Maken van uitsneden om de compositie te verbeteren.

Aqualectra_20110228_001_after_smallMet uitzondering van de uitsnede zijn alle genoemde technieken gebruikt om de hierboven getoonde foto te verbeteren tot de versie hiernaast.

Op 1 maart 2011 hebben we een tweede fotoduik gemaakt. Deze keer gingen we naar de Tugboat bij Baya. Dat is een perfecte plek voor een fotosessie. Er was nog steeds geen direct zonlicht, dus de condities waren nog niet optimaal.
Mijn cursiste was zeer enthousiast over de duikstek en ze maakte dan ook een groot aantal foto's van het wrak, de nabij gelegen staalconstructies (meerpalen) en enkele stukken koraal vlakbij de kust. Dit laat zien dat een enthousiaste fotograaf geen grote afstanden hoeft af te leggen; rustig de tijd nemen om een interessante plek goed te verkennen en proberen om een zo goed mogelijke foto te maken onderscheidt de enthousiaste onderwaterfotograaf van de gewone duiker/fotograaf.


In de namiddag deden we de tweede bewerkingssessie, waarbij we nogmaals gingen over de reeds behandelde onderwerpen en daarnaast ook nog enkele nieuwe onderwerpen behandelden:

  • Corrigeren van onderbelichte delen van een anderszins goed belichte foto
  • Mandrake script om groenige foto's te verbeteren
  • Het verwijderen van ruis en andere ongewenste objecten

Met al deze technieken in haar bagage is deze studente in staat om veel betere resultaten te bereiken dan zonder deze kennis.

Als je geïnteresseerd bent in deze cursus voor gevorderden of de basis Onderwater Fotografie cursus neem dan contact met me op.