Archeologie specialty

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op 10 juli was het dan zover. Karel, onze Kofferbaksmurf, maar vooral ook zeer goed op de hoogte van archeologie onder water, droeg zijn kennis over aan de duikers, die meewerken aan de Mediator. Veel van de vrienden van de duiksmurf waren aanwezig en uiteraard de duiksmurf zelf ook.

 

Karel geeft archeologie specialtyIn zijn welbekende stijl vertelde Karel zijn verhaal. Hij legde uit wat nu eigenlijk een "artefact" is. Dat is een voorwerp, door mensen gemaakt, en met een historische waarde. Dus niet zomaar een bierblikje dat je onder water vindt, maar wel een kanon, dat afkomstig is van De Alphen. En de Mediator zelf is ook één groot artefact. Onderwater archeologie is vergelijkbaar met boven water archeologie. het is de bedoeling om de historische vondst goed in kaart te brengen en te documenteren zonder het te beschadigen. Er is echter één belangrijk verschil. Als je boven water iets vindt, dan kun je dat laten liggen (eventueel weer afdekken) en dan weet je vrij zeker dat het artefact ongeveer in dezelfde staat blijft. Onder water gaat dat minder goed, want de omgeving is een stuk agressiever. Daardoor overleven artefacten, zoals de Mediator, niet zo lang. En dat brengt weer het probleem met zich mee dat je voor de keus komt te staan om toch voorwerpen uit zo'n wrak te verwijderen om ze te behouden en boven water te conserveren, waarbij je mogelijk zelfs een onderdeel van zo'n historisch wrak moet open breken, of om ze te laten zitten in de wetenschap, dat er een moment komt, dat je er niet meer bij kunt komen.

Als voorbeeld, waarom je niet zomaar zaken mee moet nemen, had Karel een voorbeeld. In de foto hiernaast zie je enkele symbolisch artefacten (wel door mensen gemaakt, maar nog niet erg historisch). Je kunt in zo'n geval denken, hé een leuke vork en dan neem je die mee. Los van het feit dat je daarmee het totaalbeeld verstoort, kan het ook nog gebeuren, dat je in je enthousiasme de andere artefacten verplaatst, waardoor het totaalbeeld niet meer in kaart gebracht kan worden. Liggen laten dus! En als het al geconserveerd moet worden, dan eerst in kaart brengen hoe de situatie was en daarna eventueel de artefacten verwijderen en op de juiste manier conserveren en beschrijven. De bedoeling is dat je daarmee de geschiedenis hercreëert.

Het was een interessante cursus en zeker een aanvulling op onze wekelijkse werkzaamheden bij de Mediator. Het betekent dat de divemasters, die de gidsduiken verzorgen bij de Mediator, nu allemaal gecertificeerd zijn met een Onderwater Archeologie Specialty.