Massale koraal voortplanting op Curaçao in 2008

De jaarlijkse voortplanting van het koraal op Curaçao vindt plaats in september en oktober in de week nadat het volle maan is geweest. Dit jaar is de volle maan op 15 september en op 14 oktober. Als de eerste datum laat in september valt, zoals in 2008, kan de voortplanting in oktober minimaal zijn.
Niet alle koralen en sponzen planten zich dezelfde tijd voort. Sommigen doen het overdag en anderen weer 's avonds.

De organisatie Reefcare heeft op haar website http://www.reefcare.org een Engelstalige uitleg over dit fenomeen staan. Volg in het linkermenu op die site de link 'Coral Spawning' en daarna 'What is Coral Spawning'.
Een schema is ook te zien door op hun voorpagina op de link 'here' te drukken, maar pas op: hun plaatje is extreem groot, meer dan 4000 KB ! Daarom hieronder een korte samenvatting.

Zij voorspellen dat:
de zee-egels, raak-me-niet-aan sponzen en zeekomkommers het 's middags doen, het zachte koraal vroeg in de avond en de 'brosse sterren' later op de avond.
Kertstboomwormen staan genoteerd voor 7 uur 's avonds en de brandwormen in de middag.
De meeste harde koralen (zoals sterkoraal, hersenkoraal en hertshoornkoraal) planten zich 's avonds rond 10 uur voort op dag 5, 6 of 7 na de volle maan.